Специален надзор на 30 дела за нарушаване на карантина в Апелативен район Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/8355786 www.24chasa.bg
Специален надзор на 30 дела за нарушаване на карантина в Апелативен район Велико Търново

Апелативна прокуратура – Велико Търново, съгласно заповед на главен прокурор, взе на специален надзор още пет досъдебни производства, свързани с извънредното положение. С тях наблюдаваните дела стават 30, информират от институцията. 28 бр. от делата са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиванe, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на НС от 13.03.2020 г. за цялата територия на Р България. Едно досъдебно производство е за продажба на промишлени стоки, неотговарящи на изискванията – по чл.231 НК и едно досъдебно производство по чл. 326 от НК.

Апелативна прокуратура – Велико Търново следи срочното приключване на образуваните до момента досъдебни производства. Новите дела, взети на специален надзор вчера, са във връзка с нарушаване на карантинните марки - престъпление по чл. 355 от НК.

На специален надзор е взето досъдебно производство, образувано в РП - Павликени за това, че на 23.03.2020 г., в с. Димча, общ. Павликени е нарушена заповед на министъра на здравеопазването, издадена против разпространяването на заразна болест по хората, като деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи .

Досъдебно производство на РП – Горна Оряховица, образувано за това, че на 22.03.2020 г., в Горна Оряховица са нарушени мерки издадени против разпространението или появяването на заразна болест по хората, като не е изпълнено задължението да не напуска дома си и деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи.

Две от досъдебните производства, наблюдавани от РП – Плевен, се водят за това, че на 19.03.2020 г., в гр. Плевен и на 23.03.2020 г., в гр. Левски, са нарушени мерки, издадени по повод заразителна болест по хората - COVID-19, като две лица, поставени под карантина, с предписания за поставяне под карантина на РЗИ – Плевен не изпълнили задължението да не напускат дома си, като деянието е извършено по време на извънредно положение, във връзка с разрастващата се пандемия от COVID-19. Едно досъдебно производство на РП – Плевен /ТО-Червен бряг/, образувано за това, че на 14.03.2020 г., в с.Чомаковци, обл.Плевен, са нарушени същите мерки, като лице, поставено под карантина, не изпълнило задължението да не напуска дома си в с.Чомаковци.

Апелативна прокуратура – Велико Търново следи срочното приключване на образуваните до момента общо 30 досъдебни производства /РП – В. Търново – 4, РП-Павликени – 7, РП – Горна Оряховица – 4, РП Свищов – 3, РП- Ловеч -2, РП-Тетевен – 3, РП-Плевен – 6, РП – Русе - 1/.

Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че неспазване на карантинния период от 14 дни, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата