Виждайки опашка за пенсии, Миролюба решава да пазарува храни и лекарства за самотните хора (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8358237 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Журналистката, която се преквалифицира в шофьор на такси, отдавна помага на софиянци в нужда

Да, доброволец съм. Изненадана съм, че общината го оповести, казва Бенатова

Доброволно и безвъзмездно Миролюба Бенатова доставя храна и лекарства на самотноживеещи възрастни хора. Те по време на карантината не могат или не бива да напускат домовете си.

Журналистката, която се преквалифицира в шофьор на такси, е сред първите, записали се като доброволци към общинска дирекция по аварийна помощ и превенция. Името ѝ бе оповестено от институцията, което не я зарадва, напротив.

“Малко съм изненадана, че тази информация е съобщена от общината. Това е работа, при това сериозна, и не е за показност, смята Бенатова.

Идеята на услугата е тези, които са в нужда, да звънят на посочените телефони и да посочват от какви храни и лекарства имат нужда. Оттам се свързват с доброволец от конкретния район, който да закупи и достави поръчката. Изразходваната сума се възстановява срещу касов бон.

Всеки поръчва това, от което има нужда. Не са готови пакети, които ние да разнасяме, но са продукти от първа необходимост, казва Бенатова и уточнява, че всяко посещение се извършва с всички необходими предпазни средства. Затова от щаба са ги снабдили с дезинфектанти, предпазни маски и ръкавици.

Вчера не е бил първият ѝ ден като доброволец, помага отдавна.

Взема решението да се запише още преди седмица при гледката на дълга опашки от възрастни, чакащи ред за пенсиите си.

Видях репортаж по телевизията и още тогава ми беше ясно, че в един момент те ще имат забрана да излизат. Или хайде да го наречем по друг начин - ще им бъде препоръчано да не излизат. И понеже съм завършила социална педагогика и в общи линии съм наясно с това какво следва и какво значи социален патронаж, го реших още тогава.

И написах в своя фейсбук профил, че в момента, в който ще има нужда тези хора да бъдат обслужвани, аз вдигам ръка за доброволец. След това потърсих контакт вече по-конкретно, разбрах каква е системата и се записах, разказва пътя по който и други столичани могат да станат доброволци.

Иначе Бенатова действа по същия начин и в други кризисни ситуации. Преди това написала и разлепила ръкописна бележка във входа, в който живее, съдържаща цялата информация, обявена на сайта на общината.

Знаете, че възрастните хора не са потребители на сайтове. Хубаво е всеки един от нас да си дава сметка, че възрастните хора не четат фейсбук, поне една определена група от тях - над 70 години, уточнява тя и казва, че тепърва ще има нужда от доброволци, като в случая под доброволец се разбира здрав човек с автомобил, който не си търси след това осребряване на разхода за бензин.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена