Схемата за заплати 60/40 - важни въпроси и отговори

https://www.24chasa.bg/novini/article/8358328 www.24chasa.bg

Имате въпроси във връзка с мерките срещу коронавируса?
Ще ги зададем на институциите. Имате сигнали за нарушение на карантината?
Изпращайте ни ги на електронен адрес onlinevgb@gmail.com или на тел. 02 942 2680 в делничен ден от 10 до 18 часа

Специална схема за подпомагане на работодателите да плащат заплатите на свои служители анонсира правителството. Схемата 60/40 предизвика интереса на много фирми, които отправиха въпроси през “24 часа” до социалното министерство.

Какви са критериите за

подпомагане при заплащането

на работниците по схемата 60/40?

Фирмите трябва да са регистрирани в България и в месеца преди извънредното положение повече от 50% от работниците им да са заети в сектор, чиято дейност е ограничена от забраните или е трябвало да преустановят работата на поне половината си работници. Фирмите не трябва да дължат данъци и осигуровки и да не са в производство по несъстоятелност или ликвидация. За периода на помощта не трябва да получават друго финансиране от бюджета или ЕСФ. Те се задължават да запазят работниците си за не по-малко от 3 месеца след изтичане на периода на помощта. Още се уточнява кои браншове имат право на подпомагане. Засега това са търговията на дребно, транспортът, хотелите, ресторанти и барове, кина, турагенти, театри, фитнеси.

Къде се кандидатства?

Документи се подават в бюрата по труда, като това може да става и по електронен път. Комисия разглежда документите в срок до 7 работни дни. След това се изпраща на Агенцията по заетостта списък на одобрените работодатели, а АЗ го препраща в НОИ. Парите по помощта ще се изплащат на работодателите, а не на работниците. Когато това постановление бъде прието от Министерския съвет, ще се публикуват точни инструкции на страниците на институциите.

Каква информация се подава?

Попълва се заявление по образец на АЗ, което ще е достъпно на сайта на агенцията след одобрение на постановлението. Към заявлението се прилага заповед за преустановяване на работа по реда на КТ. Ще се подава и декларация, която също още не е разписана. Нужен е и списък на работниците и служителите, за които се подава заявление за получаване на компенсации, в него трябва да има данни за лицата (трите имена и ЕГН) и броя работни дни за периода на преустановяване на работа. Освен това трябва да се подаде и декларация, съдържаща данни за платежна сметка на работодателя.

За какъв срок се отпускат сумите?

Компенсациите се изплащат, когато работата на фирмата или предприятието е преустановена за целия период или за част от периода на извънредното положение, но за не повече от 3 месеца. Работодателят обаче ще е длъжен да запази заетостта на лицата, за които са получили компенсация, за период, не по-малък от 3 месеца след изтичане на периода, за който се изплащат компенсациите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата половинка на Кристиано Роналдо - Ирина Шейк, позира разголена във фотосесия за ноемврийския брой на списание "Вог". Тя ще изгрее на корицата на изданието за Чехия и Словакия. На снимката руската моделка е покрила интимните си части със сини чинии, което още повече разпалва въображението на почитателите й

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън се справя доста добре с автомонтьорството. Той смени по спешност гумата на своя мерцедес, след като тя пострада при лек удар в тротоар до бензиностанция. А след това се похвали на последователите си в инстаграм с добре свършената работа. Те от своя страна не спестиха похвалите си за бързината

Капитанът Петър Занев вярва, че ЦСКА-София може да излезе от групата си в Лига Европа. Освен с "Клуж" "червените" ще играят с италианския "Рома" и швейцарския "Йънг бойс". "Всеки футболист чака тези двубои от Лига Европа - каза Занев. - Това са мачове, в които всеки един от нас иска да покаже най-добрата си светлина. Всяка точка е важна