В НС разглеждат на второ четене Закона за отбраната

https://www.24chasa.bg/novini/article/8359338 www.24chasa.bg
СНИМКА: Велислав Николов

В Народното събрание днес депутатите ще разгледат на второ четене  Закона за отбраната.

40-годишни да се приемат за военнослужещи във всички категории, това е една от поправките в закона. В промените е заложено да се даде възможност да се служи в армията, дори след навършване на пенсионна възраст. Целта на тези две меркие е да се намали недостига на хора в армията – прблем, който с годините ще се задълбочава, заради състаряването на състава.

Сред подкрепените от комисията по отбрана предложения е в Съвета по отбрана, който е съвещателен орган на силовия министър, да се добавят като членове и командирът на Съвместното командване на специалните операции, директорът на служба „Военна информация“ както и началникът на военната академия „Георги Стойков Раковски“.

Във втора точка от дневния ред депутатите ще разгледат на второ четене и промените Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

Очаква се ГЕРБ да предложи на другите партии парламентът да се разпусне до края на извънредното положение, но при необходимост да се свикват събрания, на които да се гласуват закони по слешност. Причината е, че депутатите трудно могат да пазят социална дистанция и подлагат на риско от заразяване себе си и своите близки.

По програма депутатите трябва днес само да обсъдят промените в двата закона, а утре да гласуват окончателното им приемане, след което да има парламентарен контрол.