Газът ще поевтинее с повече от обявените 40,49% (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8360147 www.24chasa.bg
Николай Павлова Снимка: Архив

Природният газ от 1 април ще поевтинее с повече от обявените 40,49%. Това заяви по време на откритото заседание на КЕВР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Причините са спадът на цените на петрола и на дериватите му - мазут и газьол, както и цените на газа на хъбовете в Европа в последните 20 дни.

Павлов предложи да внесе в комисията допълнителни данни за коригиране на цената на газа, а председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че ще отправят официално запитване.

Рекордното поевтиняване на газа е заради новата формула за ценообразуване, договорена с "Газпром", в която водещи са цените на газовите хъбове, но остава и компонента от петролните пазари.

Засега предложената от експертите на КЕВР цена е 26,21 лв. за мегаватчас, което е с 40,49% спрямо сегашната.

Очакваните още промени надолу в цената на газа са и причина КЕВР да не определи отсега кога ще са закритите заседания, на които ще определи цените на синьото гориво и на топлинната енергия от 1 април. Вероятно това ще е в последния ден - 31 март.

Заради органиченията за предпазване от коноравируса участие в откритото заседанието за цените на топлинната енергия по скайп участие взеха шефовете на топлофикациите в София, Бургас и Разград. Мениджърите заявиха, че са съгласни с предложените цени, които са намаление от 8 до 25% в различните градове. За София поевтиняването е 25 на сто.

КЕВР реши цената на електроенергията да не се променя, а това да стане от 1 юли. Причината са допълнителните разходи на Фонда за сигурност на електроенергийната система. Председателят му Деян Червенкондев участва физически в откритото заседание. Той поясни, че фондът има допълнителен разход от 96 млн. лв., които ще плати на НЕК за ТЕЦ "Марица-изток 2", която е доставяла ток за регулирания пазар по заповед на министъра на енергетиката.

Той изрази и притеснения, че приходите във фонда ще намалеят, заради спада в цените на въглеродните емисии. Заложени са цени от 25 евро на ток, а пазарът в момента е 14 евро, вероятно средно ще е 16-17 евро, прогнозира той. Той заяви, че общо с плащанията към НЕК и спадът в цените на емисиите по-малкото събрани пари във фонда ще са към 100 млн. лв. и призова КЕВР да намери балансирано решение.

В общественото обсъждане по скайп се включи омбудсманът Диана Ковачева, която настоя и потребителите газ, парно и ток да усетят намалението на цената на газа със задна дата от август миналата година.

От КЕВР отговориха, че техните актове важат занапред, няма как да се произнесат за цени със задна дата, ако няма промени в закона.