Румънци, прибрали се от Дортмунд, отказали да са под карантина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8360406 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Скандал избухна снощи на летището в румънския град Клуж, след като пътници от полет от Дортмунд отказали да се поставят под карантина. Десетина от близо 80 пасажери заявили на граничните полицаи, че няма да влязат в карантина. Някои от тях твърдели, че са говорили с дирекцията за обществено здраве и оттам са им казали, че не е нужно да се поставят в изолация. Представители на властите на летището повикали в крайна сметка жандармерията и духовете се успокоили, информира в. "Адевърул".

Пътниците били държани три часа на стария терминал на летището, след което преминали епидемиологична проверка в спортната зала на града. От там всеки пътник е бил откаран със специален транспорт до мястото за карантина в зависимост от постоянния му адрес, предава БТА.

Германия вече е сред страните от т.нар. "червена зона" и всички пътници, пристигащи от тази страна, трябва да бъдат поставени задължително под карантина, отбелязва "Адевърул".

Вчера полетите между Румъния и Германия и Франция бяха временно спрени за период от 14 дни.

Снощи на международното летище в Констанца пристигна самолет със 187 румънски граждани, отпътували от Рим в рамките на хуманитарните полети, организирани от министерството на външните работи, предаде агенция Аджерпрес.

Префектът на окръг Констанца Джордже Никулеску съобщи, че пътниците от Италия са преминали задължителната епидемиологична проверка на летището, след което са били качени на автобуси, които ще ги отведат до местата за карантина. Сто души ще бъдат отведени в център за карантина в окръг Тулча, а останалите 87 - в център в Констанца. Репатрираните румънски граждани ще трябва да останат в центровете за карантина, охранявани от жандармерията, в продължение на 14 дни.