Решено! Депутатите ще заседават само по извънредните мерки (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8360459 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Велислав Николов

Със 115 гласа „за“, 65 „против“ и 0 въздържали се депутатите решиха да няма редовни заседания на парламента. Те ще заседават само по извънредните мерки заради епидемията от коронавирус.

Работата обаче ще продължи за комисиите в НС, чиито заседания ще се излъчват онлайн без достъп за журналисти, а депутатите ще са в големи зали на разстояние едни от други.

Единствено от БСП бяха против новия начин на работа, като обвиниха управляващите в опит да нарушат държавността и да се скрият от отговорност. Дебатът премина изключително разгорещено в продължение на 3 часа. Многократно управляващите подчертаваха, че НС не се разпуска и може да бъде свикано дори утре от опозицията, стига да има важни текстове за разглеждане. 

Заседания могат да се свикват от всяка партия, министър-председателя и президента. Новите мерки за работа бяха внесени лично от председателката на парламента Цвета Караянчева, а решението за тях бе взето на председателски съвет, където не е намерило подкрепа от левицата.

Депутатите грубо нарушават заповедта на здравния министър, посочи от трибуната Цвета Караянчева. „И ние сме подвластни на заразата. Вирусът няма учтиво да ни подмине, като ни попита: „Вие депутати ли сте?“ Автоматично ще са всички по домовете си, ако един е подложен на карантина. Ако всички излезем в карантина за 14 дни, това означава автоматично блокиране на НС. Грубо нарушаваме и заповедта на здравния министър“, каза още председателката на НС.

„Нека да бдим да не се върне народния съд, който унищожи цвета на нацията. Да бдим да не се поднови Чернобил, когато българските граждани манифестираха и ядяха зелена салата, а партийните величия стояха някъде на тихо и ядяха специална биологична храна“, добави тя и попита БСП защо не се провеждат събранията им за избор на председател.

С новия начин на работа на парламентът се отменя парламентарната република и се спира действието на конституцията пък посочи в изявлението си лидерката на БСП Корнелия Нинова и поиска от управляващите да осигурят по-голяма зала за събранията. „Толкова ли е трудно, уважаеми управляващи, да осигурите голяма зала с прозорци и вентилация, където да стоим на 5 м. един от друг?“, попита тя. 

„Вчера правителството на Борисов предложи като компансация живот на кредит, работа чрез кредит. Днес ви дадоха свобода под карантина. Диктатура в действие“, каза още от трибуната лидерката на червените.
След многократни обвинения между управляващите и опозицията, депутатът от ДПС Йордан Цонев обясни, че на председателски съвет от БСП са отхвърляли всички предложения за алтернативен начин на работа на НС. 

„Очевидно беше, че НС не може да работи по начина, по който работеше до сега. Очевидно е за медиците в тази зала и извън нея. Очевидно е, че не може да не продължим работа. Не можахме да намерим консенсус, заради БСП. Те отхвърляха всички предложения, от дистанционно гласуване от кабинетите си, от гласуване с подпис, през заседания в намален състав и специален ред кои закони да се приемат и кои не. Аргументът им винаги беше конституционен“, обясни Йордан Цонев и добави, че е лъжа, че българският парламент спира работата си.

Същото обяснение дадоха и от „Обединените патриоти“. „Когато не се вземат мерки и се разболеем, БСП ще попита тогава защо мнозинството не взе адекватни мерки. С присъствието си в зала няма да променим мерките по никакъв начин. Предлагахме ви 1000 начина – дистанционни заседания, нищо не харесвате“, каза Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти“ и обвини червените депутати в опит да трупат предизборен рейтинг.

Чуха се и някои особено емоционални призиви да се опази здравето на възможно повече българи от заразата. Такова бе изказването на депутата Лъчезар Иванов от ГЕРБ, чиято сестра е лекар на първа линия и е заразена.

„Моята сестра е също лекар и е на първия фронт и е заразена с коронавирус. Болестта е изключително тежка и вирулентна. Да се вслушаме в съвета на всички, които са се занимавали с инфекциозни болести и епидемиология“, каза Иванов.

Подобна мярка е в във френското и испанското НС, в други европейски страни пък заседават онлайн, обясниха управляващите и посочиха като ненормално решението на президента да не отвори линиите за дарения, както призова „24 часа“