"Стандард енд Пуърс" очаква свиване на икономиката на еврозоната с 2% тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/8360712 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) понижи прогнозата си за растежа на икономиките в еврозоната през 2020 година и вече очаква свиване от 2 на сто.

Еврозоната и Великобритания ще изпаднат в рецесия. Очакваме спад на общия брутен вътрешен продукт (БВП) с близо 2 на сто през тази година заради икономическите последици от пандемията от новия коронавирус. Това означава свиване на реалния БВП с 420 милиарда евро през 2020 година в сравнение с предишната ни прогноза от ноември 2019 година. Залагаме на постепенно възстановяване на икономиката минимум с 3 на сто увеличение на БВП през 2021 година, се допълва в анализа на "Стандард енд Пуърс".

Анализатори отбелязват, че централните банки и правителствата на тези страни оказват подкрепа на бизнеса. Те отбелязват най-вече, че е повишен запасът от ликвидности на банките и че са понижени водещите лихви.

Според анализатори оперативните мерки могат да предотвратят траен спад на БВП. При все това рисковете от рецесия ще останат, тъй като пандемията може да придобие още по-голям мащаб.

Според оценки на експерти на "Стандард енд Пуърс" мерките за ограничаване на движението на хора могат да свият БВП на еврозоната с до 10 процента тази година, отбелязва ТАСС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа