ЕЦБ няма да изкупува облигации по програма, създадена през дълговата криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/8362030 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейската централна банка (ЕЦБ) не планира да деблокира програмата си за извънредно изкупуване на облигации, известна като Директни парични трансакции (ДПТ), тъй като според институцията схемата не е подходяща за борбата срещу кризата с коронавируса, съобщиха днес източници, запознати с мнението на банката и цитирани от Ройтерс.

Схемата, създадена в разгара на дълговата криза, би позволила на ЕЦБ за купува неограничено облигации на определена държава. Някои представители, както в Брюксел, така и в ЕЦБ, подкрепят деблокирането й, предава БТА.

Програмата ДПТ, която никога не е била използвана, е предназначена да помага на отделни страни в преодоляването на "традиционни дългови дисбаланси или банкови кризи" чрез програми за икономическо регулиране и тригодишни улеснения при финансиране на пазарите.

Сътресенията, с които се сблъскваме сега, не са като тези, за които е създаден ДПТ, посочи един от източниците, пожелал анонимност.

Не е подходящ при сегашните условия, допълни той.

ЕЦБ предпочита да постави акцента върху временната Програма за извънредно изкупуване в условията на пандемия (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP) на стойност 750 милиарда евро (823 милиарда долара), представен след непланирана среща миналата седмица.

Според определящите отделните мерки тази програма е по-мощна от ДПТ, а статутът й бе подкрепен по-рано днес, когато ЕЦБ премахна ключово ограничение върху облигациите, които изкупува, като така ще може да купува по-големи количества дълг на всяка страна от еврозоната.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата