7 начина да намалим битовите си сметки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8362518 www.24chasa.bg

Енергоспестяващите уреди са една от възможностите и има различни опции за закупуването им

В момента голяма част от нас прекарват повече време вкъщи. Това неминуемо вдига някои от битовите ни сметки. Има обаче трикове, които ще ни помогнат да намалим трайно комуналните ни разходи, а това ще окаже благоприятно влияние и на околната среда. За улеснение ще ги разгледаме по сектори.

Как да пестим от разходите за отопление

Отоплението и охлаждането на дома са основен разход за всяко домакинство и първото, което ни идва на ум, когато става въпрос за рязане на разходи.

За начало можем да проверим уплътненията на прозорците и вратите. Има лесни и евтини варианти да ги подсилим при нужда. Често подценявано е уплътнението на хладилника и фризера, а това може допълнително да утежни сметките ни.

След това трябва да обърнем внимание на вентилационните канали. Всеки абсорбатор, климатик и други има такива канали и трябва да бъдат добре уплътнени, ако не искаме излишно хабене на енергия.

Не на последно място - спирайте отоплението или охлаждането, ако не седите дълго време в дадено помещение. Друг вариант е да зададете постоянна температура, която да не променяте. 

Освен пестенето на самата енергия можем да спестим и време при заплащането ѝ. Например с Булбанк Мобайл можем лесно и бързо да платим битовите си сметки. За целта от менюто Битови сметки избираме доставчик и плащаме без опашки, без да се налага да излизаме от вкъщи. Освен това можем да получаваме безплатно известие при всяка нова фактура.

Допълнително предимство е, че активацията на Булбанк Мобайл става изцяло дистанциионно, без да се налага посещение във филиал на банката. Просто трябва да минете през три лесни стъпки:

1. Свалете и инсталирайте на телефона си приложението Булбанк Мобайл от вашия app store.

2. Влезте в приложението и изберете опцията „Стани клиент“.

3. Попълнете кратката форма, която ще ви се визуализира, и възможно най-бързо с вас ще се свърже оператор от Центъра за контакт с клиенти, за да финализирате активацията.

Можете също така да позвъните директно на 15 333 от вашия мобилен телефон, за да получите нужното съдействие за активиране на услугата.

Как да оптимизираме израходването на вода

Топлата вода е вторият най-голям разход, когато става въпрос за комунални услуги. Макар добрата лична хигиенна да е от особена важност, има вариант да помислим за намаляването на употребата ѝ.

Ако ограничим времето под душа например с 2 минути, това ще намали с до 38 литра месечното количество на използваната вода.

Освен това е добре да имаме ефективен душ накрайник. На пръв поглед това изглежда нетипичен съвет, но според Департамента по енергетика на САЩ ефективните душ накрайници могат да намалят използваното количество вода с до 10 220 литра годишно.

Добре е също да предпочитаме енергоспестяващи програми за пране, за съдомиялната машина и за бойлерите.

Друг полезен съвет е да избираме енергоспестяващи уреди. Възможно е да са по-скъпи, но винаги има опция да ги вземем на изплащане, без да се налага да напускаме дома си.

Удобен и лесен вариант е стоковият кредит от УниКредит Кънсюмър Файненсинг, с изцяло онлайн процес по кандидатстване и усвояване на кредита. Освен това този процес е в полза на природата, защото пести отрязването на 24 дървета годишно.

Каквито и решения да сте избрали за вашия дом, не забравяйте да избирате практични и лесни решения и за финансите си.

Статията е спонсорирана от ФинКултура: образователната инициатива на УниКредит Булбанк за повишаване на финансовата култура. Ние вярваме, че колкото повече хората се информират и научават как да управляват парите си, толкова по-предприемчиви, уверени и успешни ще са те. Физическата култура е за здраве, ФинКултурaта – за здрави финанси. #socialimpactbanking #заважнитенеща

Още материали от ФинКултура

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На море семейно си изкарва почивката бившият депутат Добромир Гущеров, видя "България Днес". Милионерът е заедно със съпругата си, дъщеря си Мартина и нейния годеник, футболиста Димитър Евтимов, край морето. Преди да се отправи към плажната ивица, фамилията сяда в заведение край брега за чаша освежаващо кафе

Любопитна и провокативна реклама заснеха заедно най-сексапилната спортна репортерка в Италия Дилета Леота и голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович. Двамата застанаха зад камерата в клип на популярна компания за индивидуални фитнес тренировки. За целта красивата италианка нахлузи боксови ръкавици и започна да удря плочките по корема на

След уморителни репетиции фокусникът и актьор Ненчо Илчев се прибира към дома, видя зоркото око на "България Днес". Артистът е забелязан на столичната улица "Г.С. Раковски", където, дегизиран със слънчеви очила, преминава лежерно около минувачите. Въпреки че е навън, Илчев има отлични маниери и дори когато кашля, слага ръка пред лицето си. Браво