COVID-19: евродепутатите призовават за единен отговор от страна на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/8363109 www.24chasa.bg

COVID-19: евродепутатите призовават за единен отговор от страна на ЕС

• 687 евродепутати участваха в първото гласуване по време на извънредната пленарна сесия, свикана за приемане на спешни мерки за справяне с COVID-19

• Евродепутатите призоваха за засилена солидарност между държавите членки за справяне с предизвикателствата

• Дългосрочните мерки на ЕС трябва да смекчат икономическото въздействие и да доведат до повече инвестиции в научните изследвания

Показвайки категорична подкрепа за мерките на ЕС за справяне с пандемията от COVID-19, днес членовете на ЕП настояха за силна солидарност от страна на ЕС в подкрепа на гражданите

Преди решаващото гласуване чрез „неотложна процедура“ на първата група предложени от Комисията мерки за подпомагане на държавите членки за справяне с пандемията по ефикасен и координиран начин, евродепутатите призоваха страните от ЕС да си сътрудничат и да оставят вътрешните граници отворени, за да може да се доставят медицинското оборудване и стоки.

Спазвайки строги санитарни предпазни мерки, водещи евродепутати от всички политически групи се събраха на специална пленарна сесия в Брюксел в четвъртък. Останалите членове на ЕП имаха възможност да проследят дебата дистанционно. Благодарение на въведените специални процедури, всички членове на ЕП имаха възможност да гласуват от разстояние: 687 евродепутати участваха в първото гласуване за одобряване на „неотложната процедура“.

Натиснете върху имената, за да видите отделните изявления на лидерите на политическите групи и на Комисията.

Откривайки дебата, председателят Давид Сасоли отново заяви, че Парламентът няма да престане да работи, въпреки пандемията. "Това е единственият начин да служим на хората, да обслужваме нашите общности и здравни работници, които се жертват в болниците в цяла Европа", каза председателят. „Парламентът ще продължи да изпълнява своята демократична роля“, добави той.

Подчертавайки необходимостта от общи действия и запазване на единния пазар, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Когато имахме нужда да работим в духа „един за всички, всички за един“, мнозина отговориха, че ще се погрижат само за себе си. Но сега нещата се подобряват. Свободното движение на стоки и услуги е единственият начин да се доставят стоки на местата, където те са необходими. Няма смисъл от поставянето на бариери между нас! Гражданите на Европа ще запомнят решенията и действията, които предприемаме днес. "

Естебан Гонсалес Понс (ЕНП, Испания) каза: „Нуждаем се от тази Европа, която излиза на балкона си всяка вечер в подкрепа на здравните работници“. Той повтори призива на председателя на Комисията средствата да бъдат насочени към местното здравеопазване и да се гарантира свободният поток на медицинско оборудване и стоки. Е. Гонсалес Понс призова за запазване на политическите системи, инвестиране в научни изследвания и солидарност сред европейските лидери, чийто „европейски дух отслабва“.

„Днешните решения са само една първа стъпка“, заяви Хавиер Морено Санчес (С&Д, Испания), подчертавайки също необходимостта да бъдат предложени мерки от типа на плана „Маршал“ за ЕС, финансиран от нов общ Европейски дългов инструмент, както и Европейски фонд за безработица, който да смекчи икономическите и социалните последици от кризата, причинена от COVID-19 .

„Ако Европа означава икономическа и парична солидарност, то здравната солидарност е още по-необходима“, заяви Доминик Рике (Обнови Европа, Франция). Той подкрепи приемането на мерки срещу празните полети и заяви, че добре организираните вериги за доставки са начинът да се стабилизира Европа и да се води борбата срещу болестта. „ Искам този афоризъм да важи за Европа и нейните граждани: това, което не ни убива, ни прави по-силни“, заключи той.

Никола Бе (ИД, Франция) разкритикува отговора на ЕС: „Изправени сме пред голямо предизвикателство и вие отсъствате. Европейската комисия изложи европейците на риск. ЕС не е способен дори да координира мерките, взети от страните членки. Кризата с пандемията от COVID-19 е пирон, може би последният, в ковчега на една импотентна бюрокрация“, заяви той.

Благодарностите не са достатъчни, каза Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) и призова помощта да бъде разширена и до Западните Балкани. Зелените призоваха за финансова помощ на хора, които са загубили доходите си, и за гарантиране на стабилността на страните от ЕС чрез „корона-облигации“. Тези извънредни времена „не са повод за подкопаване на системата на контрол и баланс“: правителствата трябва да останат под контрола на националните парламенти, добави тя.

Дерк Ян Епин (ЕКР, Нидерландия) предложи различен прагматичен отговор на кризата. „Новите еврооблигации или „корона-облигации“ няма да бъдат ефективен начин за съживяване на европейската икономика. Хората имат спешна нужда от пари в брой. Вместо това националните централни банки трябва да осигурят кредит с нулев лихвен процент на нашите граждани и фирми.“

„Една Европа, която защитава, би се погрижила за своите основни работници. Вместо да аплодираме здравните работници, касиерите, хората, от които зависи нашия живот, нека им помогнем“, заяви Манон Обри (ЕОЛ/ СЗЛ, Франция), и настоя за споделяне на производството на здравно оборудване и за ясна и координирана стратегия за премахване на извънредното положение в държавите членки.

В края на дебата заместник председателят на ЕК Марош Шефчович отговори на въпроси на евродепутати, повдигнати по време на изказванията им.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата