ВСС иска спешни промени в закона за извънредното положение

https://www.24chasa.bg/novini/article/8363500 www.24chasa.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) поиска спешни промени в Закона за извънредното положение на извънредно заседание в четвъртък, съобщиха от кадровия орган.

Според колегията трябва да бъдат предприети незабавни действия за законодателни промени, които да бъдат съобразени с решенията й от 15 и 16 март 2020 г. Тогава кадровоците гласуваха да не се гледат дела, освен посочените като неотложни.

В приетия от парламента закон обаче е казано, че не се спират давностните срокове по наказателни производства, по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест и производства, свързани с мерки за принуда.

Заради това обаче може да се наложи магистратите да гледат наказателни дела. Колегията предлага, докато не се промени законът да се спазват нейните решения от 15 и 16 март, с които бяха отменени насрочените дела, за да се защити здравето и живота на хората.

Освен това кадровиците настояват към незабавните дела, които в момента се гледат, да бъдат включени и тези за спекула при извънредно положение, както и за разпространяването на неверни повиквания за помощ, предадени по телефон, радио или друг начин.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата