Светът интубира икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/8363616 www.24chasa.bg
Илюстрация: pixabay

Безпрецедентни мерки за спасяване на икономиката и ограничаване на безработицата заради коронавируса предприемат правителствата и централните банки на всички държави по света.

Още в първите дни на пандемията и българското правителството обяви, че ще подкрепи работниците, заплашени от съкращение по схемата 60/40. През последните няколко дни се правят подробни сметки кои сектори ще са най-засегнати и постановлението се актуализира според ситуацията. Около 4,5 млрд. лева ще е размерът на икономическия и социалния пакет, с който правителството ще опита да тушира ефекта от кризата.

Краткият преглед на мерките в Европа показва сходства между отделните страни (виж инфографиката). България е една от държавите, които моментално въведе фискални мерки - планиране на разходи в подкрепа на здравните и социалните органи за овладяването на кризата, подкрепа за работниците, ударени от кризата, дистанционна работа и въвеждане на нов режим за отпуска и удължаване на срокове за данъчните задължения.

“24 часа” обобщи мерките, които въвеждат други държави.

Италия

Италианското правителство одобри икономически мерки за 25 млрд. евро в помощ на семействата и бизнеса. 3 млрд. от тях са предназначени за здравната система и Гражданска отбрана. С 10 млрд. евро ще се финансират социални амортизатори като интеграционна каса, която ще се разпростре за всички фирми, в това число тези с под 5 служители. По 600 евро ще получат през март сезонните работници и самонаетите от всички сфери. Служителите с деца имат право на ваучер за плащане на детегледачка.

Правителството ще налее 5 млрд. евро като публична гаранция, за да се избегне фалирането на фирми заради липса на банкови кредити. Така ще се осигурят кредити за 350 млрд. евро. Спира се плащането на банковите вноски за кредити и заеми. Отлагат се всички срокове за плащане на данъци от фирмите.

Спира се събирането на неплатени данъци, такси и осигурителни вноски за фирмите с под 2 млн. евро годишен бюджет, както и за фирмите от най-силно поразените сфери като туризма, транспорта, ресторантьорството, киното, театъра, образованието, панаирите и др.

Франция

Франция отпусна пакет от 45 млрд. евро директни помощи за компании, коитo са поставени в затруднение заради коронавируса, и за подкрепа на служителите, които ще изпаднат в безработица. 300 млрд. ще бъдат отделени за банкови гаранции при отпускане на нови заеми за нуждаещи се предприятия.

Обявен е и пакет от 4 млрд. евро в подкрепа на ликвидността на стартиращи технологични компании, които срещат затруднения заради заразата.

Предвидена е възможност за отлагане и разсрочване на наемите и някои битови плащания като вода, ток, газ за най-малките предприятия. Плащането на осигуровките за март от работодателите и работниците ще бъде отложено. Франция обяви и че е готова да национализира ключови за структурата на икономиката компании, ако това се наложи.

САЩ

Сенатът на САЩ и Белият дом се споразумяха за $ 2 трилиона за смекчаване на икономическия ефект от пандемията. Част от пакета включва пряка социална помощ за американските граждани за $ 500 млрд. Това означава по 2400 долара за американците, които изкарват по-малко от $ 75 000 годишно, а домакинствата с деца ще получат допълнителни 600 долара.

Русия

Малките и средните предприятия в Русия ще бъдат освободени от данъци с изключение на ДДС за 6 месеца. Изнасяните в чужбина дивиденти трябва да бъдат обложени с данък от 15%. Руското правителство ще използва резерв от 300 милиарда рубли (3,6 милиарда евро) в подкрепа на икономиката и гражданите. Ще подкрепя снабдяването на магазините с продукти от първа необходимост чрез преференциални заеми за търговците и въвеждане на “митнически зелен коридор” за улесняване на вноса на такива продукти.

С отлагане на данъчни плащания ще бъдат подкрепени туризмът и въздушният транспорт, които са особено засегнати. Правителството ще предлага и заеми на преференциални лихви за малките и средни предприятия и ще увеличи обема на субсидиите за тях. Президентът Путин предложи да се увеличат обезщетенията за безработица от 8 на 12 хиляди рубли, а болничните да се изчисляват на сума, не по-малка от минималната работна заплата.

Китай

Освен милиардите долари, които Пекин харчи за медицински изделия и здравеопазване, правителството наля средства в инфраструктурни проекти, за да създаде работни места. Китай намали и данъците върху малкия бизнес и изиска от банките да позволят забавяне на плащанията по кредити за засегнати домакинства и фирми. Властите твърдят, че мерките вече работят и над 90% от индустриалните компании в повечето провинции са възобновили дейността си. За по-малките компании обаче е по-трудно и едва 60% от тях са отворили към средата на март.

Чехия

Правителството засега отдели 40 млрд. крони (около 2,8 млрд. лв.) за смекчаване на последиците. 4 млрд. крони от тази сума (288 млн. лв.) са за преки плащания към работодателите, които задържат служителите си на работа. Помощта е 80% от заплатата. В Чехия тази подкрепа получават и хората, които са под карантина, както и такива, които се грижат за близки под карантина.

Останалата част от сумата е за държавни гаранции за безлихвени кредити, които търговските банки да отпускат на засегнатите предприятия.

Полша

Полското правителство обяви пакет от мерки на стойност 52 млрд. долара, което е около 9% от БВП на страната.

17 млрд. долара от тази сума са предвидени като ликвидна помощ за бизнеса, като тя ще се раздаде под формата на безлихвени заеми от търговските банки, а гаранциите ще се дадат от държавата.

Останалото е за социални мерки и за компенсиране на отложените плащания на социалноосигурителни вноски и на лихви и главници по вече изтеглени кредити. Полша ще покрива за три месеца 80% от заплатите на заплашените от съкращения.

Хърватия

Хърватия все още не е обявила цялостен пакет от мерки, но финансовият министър Здравко Марич заяви, че крайният срок за плащанията на всички задължения към държавата се отмества с 3 месеца и ще се удължи с още 3 месеца, ако се налага. Това включва корпоративния данък, данъците върху доходите на физическите лица и социалноосигурителните вноски. Когато изтече този срок за плащане, дължимото ще може да се изплати на 24 равни месечни вноски, без да се начислява наказателна лихва.

Отпускането на нисколихвени заеми за бизнеса също се обсъжда, но още не е обявена стойността на отпуснатите пари.

Словения

Правителството в Любляна обяви пакет от икономически мерки на стойност 998 млн. евро. Плащането на данъци и осигуровки се отлага с три месеца, а върху изплащането на кредити от физически и юридически лица тече 12-месечен мораториум. След това кредитополучателите ще трябва да възстановят плащанията си, но без да им се начисляват наказателни лихви за 12-те месеца.

Румъния

В Румъния държавата компенсира 75% от заплатите на заплашените от съкращения, но в размер не по-голям от 75% от средната за страната заплата. Освен това работодателите могат да ползват подкрепата само за до 75% от своите служители с активни договори в момента на влизане в сила на заповедта за извънредното положение.

Предвижда се и държавата да гарантира до 80% от кредитите за засегнати от кризата малки и средни предприятия и до 90% - за микропредприятията. Тези заеми са с таван от 5 млн. леи (около 2 млн. лв.), ако са за текущи разходи, и до 10 млн. леи, ако са за капиталови разходи. Те са освободени от лихва до 31 март 2021 г.

На определени предприятия се дава възможност да отложат плащанията за ток, газ, вода, телефони и др. за срок от 3 месеца.

Гърция

Освен останалите мерки (виж инфографиката на 11-а стр.) парламентът в Атина гласува временно намаление на осигурителните вноски, плащани от работодателите, с 0,9 процентни пункта. Предстои и гласуване на временно намаление на корпоративния данък от 24 на 20%.

Също така временно се намалява ДДС от 24 на 6% за медицинските изделия, средствата за лична хигиена и спирта, когато се използва за дезинфекционно средство.

Общият размер на финансовите средства за подпомагане на бизнеса в Гърция е 3,8 млрд. евро.

Турция

Турският спасителен пакет е на стойност 15,4 млрд. долара, но той не предвижда пряка компенсация за заплатите на засегнатите. За сметка на това с минимум 3 месеца се отлагат плащанията на дълговете на компании, пряко засегнати от ограниченията, които ще могат и да забавят с 3 месеца плащанията по ДДС и осигурителните вноски.

Минималната пенсия в страната бе увеличена на 1500 турски лири (около 230 долара).

Секторните мерки предвиждат тази година да се отмени туристическият данък, а ДДС върху самолетните билети през следващите три месеца да се намали от 18 на 1%.

Турската централна банка намали основния лихвен процент от 10,75 на 9,75%, като предостави на търговските банки паричен ресурс с лихва от 8,25%, ако предоставят с него кредити на засегнати от коронавируса фирми. Също както БНБ Турската централна банка намали изискванията за чужди банки за резервите, които държат в централната банка, освобождавайки им по този начин 5,1 млрд. долара.

Сърбия

В Сърбия все още няма гласуван цялостен пакет от икономически мерки. Националната банка на Сърбия намали основния лихвен процент на 1,75%. Има идея и за обявяване на 90-дневен мораториум върху изплащането на кредити, но няма все още решение.

Бюджетът отпусна допълнително 24 млрд. динара (около 203 млн. евро) за инфраструктурни проекти, които да повишат заетостта, а всички пенсионери получиха еднократна помощ от 4 хил. динара (34 евро).

Подготвя се пакет от мерки за преодоляване на очакваната безработица на стойност между 2,5 и 4,8 млрд., но без да се уточни валутата.

Северна Македония

Македонската банка за развитие предостави 5,7 млн. евро за кредитиране на компании, които са пряко засегнати от кризата и са заплашени от обявяване на несъстоятелност. Държавата поема също така 50% от осигурителните вноски на работещите във фирми от браншове, които първи са засегнати: туризъм, транспорт, заведения, с уговорката, че списъкът впоследствие ще бъде разширен, ако е нужно.

Унгария

Частта от социалните осигуровки, които плащат работодателите, се намалява на нула. Това ще трае до 30 юни. Частта, плащана от работниците, също се намалява, като няма да се изисква плащане на осигурителната вноска за срок от 3 месеца, а здравните вноски се намаляват до законния минимум.

Данъкът, плащан от таксиметровите шофьори, се отменя до 30 юни. Отменя се временно и специалният данък “Принос за развитието на туризма”, с който са обложени заетите в туристическата индустрия.

Премиерът Виктор Орбан обяви и всеобщ мораториум върху плащането на лихви и главници по кредитите от частни лица и фирми със срок до края на годината. Той важи за кредитите, изтеглени до 18 март 2020 г.

Унгарската централна банка постави нова горна граница на годишната процентна ставка за всички нови потребителски кредити: максималният лихвен процент на заема не може да надвишава с повече от 5 процентни пункта основния лихвен процент, който е 0,9%. Все още се уточнява на каква стойност да е кредитната подкрепа за фирмите и за кои сектори да се отнася.