Доброволецът от Инфекциозното в Пловдив Симеон и студентът Ангел от Хасково за дълга и страха

https://www.24chasa.bg/novini/article/8363789 www.24chasa.bg
Студентът по медицина Симеон Личев е доброволец в УМБАЛ “Свети Георги”.

Това ще бъде нашата професия, е обичайното обяснение на всички отзовали се на призивите за помощ

“Аз не съм само доброволец, по-скоро се чувствам като бъдещ лекар, изпълняващ дълга си към хората.”

Това каза Симеон Личев, който е в VI курс на Медицинския университет в Пловдив и тази година ще се дипломира. Той и негови колеги помагат в клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ “Св. Георги”.

Симеон работи по няколко часа на ден, в останалото време стриктно спазва препоръките за самоизолация.

“Подпомагаме специалистите по инфекциозни болести. На този етап не се налага нещо по-специфично.

Опитът, който получавам в Клиниката по инфекции,

не е ограничен

само до хора

със съмнения и

заболели от

коронавирус,

но и от други

инфекциозни

болести”,

посочва младият лекар.

Преди дни ръководителят на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина и на Клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ “Св. Георги” проф. д-р Марияна Стойчева алармира за нуждата от медицински кадри, които да се грижат на пациенти със съмнения за коронавирус.

“Изпитанието е за всички. Трябва да отговорим на нуждите на обществото. Да запазим здравето и живота на нашите пациенти”, написа като призив проф. Стойчева. И подкани студенти по медицина V и VI курс и студенти от Медицинския колеж - III и IV курс, да проявят съпричастност и да помогнат.

Болниците спешно набират доброволци от региона - лекари, стажант-лекари, медицински сестри, фармацевти и студенти, които да отговорят на тази потребност.

“Голяма е активността на нашите студенти да бъдат на предния фронт. Убедени сме, че е морален дълг на всеки лекар да бъде на предния фронт, а стажант лекарите са само на няколко месеца от завършването си и от полагането на Хипократовата клетва.

Сега е времето, когато обществото има нужда от тях и

те могат да

докажат защо

са избрали

най-хуманната

професия

Вярваме, че нашите стажант лекари приемат опазването на живота и здравето на хората като свое призвание”, заяви ректорът на МУ-Пловдив, проф. д-р Мариана Мурджева.

Академичният съвет на Медициндския университет реши стажант лекарите да продължат преддипломния си стаж по досега установения ред при спазване на указанията на Националния оперативен щаб.

От тях се очаква да бъдат основни помощници на лекарите, които работят в извънредните условия на създалата се ситуация.

26 студенти по медицина от Тракийския университет в Стара Загора са в готовност да се включат в борбата с коронавируса, а трима вече са на първа линия в Инфекциозната клиника на университетската болница “Проф. д-р Стоян Киркович”.

Началникът на клиниката проф. Лилия Пекова обясни, че студентите са се отзовали много бързо и трета седмица са на линия.

“Те засега са поливалентни и извършват много дейности - снемат анамнеза и статус и

помагат

изключително

много при

постъпване

на пациент

и при оформянето на документацията, активно участват по време на визитация и с тяхна помощ оформяме епикризите”, разказа тя.

Двама от доброволците са стажант лекари в VI курс на специалността “Медицина” - Асие Кьосева и Александър Брънков, а третият - Антон Видев, е в V курс.

Един от основните двигатели в търсенето на доброволци е студентът последен курс от Хасково Ангел Тодев.

“Страх от заразяване винаги има, но такава е лекарската професия. Хепатит и СПИН също са много опасни и заразни болести, но смятаме, че с необходимите предпазни мерки рискът ще бъде сведен до минимум”, надява се младият лекар.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата