Без нулева година. Отлагат изпити, ако до 21 април има още карантина (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8363800 www.24chasa.bg
Вече 90% от учениците са обхванати в дистанционното обучение, отчете министърът на образованието Красимир Вълчев.

- Материалът на матурата ще е само върху първия срок 

- Ако зрелостните се забавят още с дипломите си, ще се чака общо решение на Евросъюза

Нулева учебна година няма да има. Ако карантината продължи до 21 април, може и да няма отлагане на изпити и удължаване на учебната година. Ако продължи повече, има варианти за отлагане с 1, 2 или 3 седмици на различните изпити. Това каза за “24 часа” министърът на образованието Красимир Вълчев.

Ако се налага, щяло да се вземе решение за

отучване на

пропуснат

материал

3 или 4 съботи

Имало резерв от време за учениците от 1-и до 6-и клас през юни. Правилата на проекта “Подкрепа за успех” ще бъдат променени, така че да се обхванат всички ученици, които не са били ефективно обхванати в дистанционната форма на обучение за допълнителни часове в края на годината. Ще има различно отучване според това как са били обхванати децата в онлайн обучението.

Това всъщност го имало и при нормална учебна година - в края на всяка част от учениците имат часове за преодоляване на образователни трудности.

На матурата при всички случаи ще се съобразим с това каква част от материала е било възможно да се вземе - дали ще бъде от първия учебен срок, или малко повече, каза още министър Вълчев.

Според него няма причина да не бъде провеждано външното оценяване, още повече че в 7-и и 12-и клас то е свързано с кандидатстване в гимназия и университет. Проблем би се открил, ако настоящата ситуация продължи и през лятото. При всички случаи, когато говорим за 12-и клас, трябва да има общо решение поне в рамките на Европейския съюз и общо решение на висшите училища, тъй като отлагането на матурите би трябвало да бъде съобразено с приемните кампании на висшите училища”, обясни той.

Според Вълчев дистанционната форма на обучение като цяло стартира много добре. “Разбира се, когато става въпрос за над 700 хил. ученици, винаги има какво повече да се желае, има и непълно провеждане на обучение. То може да е по отношение на отделни учители, които не са включени в дистанционната форма, или ученици без интернет”, коментира той.

По принцип имало проблем с част от учениците, с тяхната ангажираност в учебния процес, ангажираността на родителите. Системата обаче категорично показала, че

за много кратко

време може да

премине към

дистанционно

обучение,

може да се мобилизира, да капитализира опита, който е натрупала от последните години - от квалификациите, от инвестициите, които са направени в платформи и електронни дневници. “Когато има добро взаимодействие между родителите и учителите, нещата се случват.

Това взаимодействие е ключово за старта на образователния процес. По стечение на обстоятелствата голяма част от родителите са до децата си и помогнаха в голяма степен на учителите”, допълни Вълчев. Тази ситуация била възможност и в по-голяма степен да се приложи проектно базирано обучение. Дава възможност за напълно нова организация на работа, различна от традиционната класно-урочна система с учебните часове.

“Видя се, че много по-важно е да се провокира интересът за учене на децата. Където успяват да го направят благодарение и на електронната форма на учене, убеден съм, че резултатите ще са добри”, е заключението на министъра.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той