Съдилищата затворени и за адвокати, справки се правят само по телефон и електронно

https://www.24chasa.bg/novini/article/8363870 www.24chasa.bg
Само дежурните магистрати и служебни служители влизат в Съдебната палата в София СНИМКА: Йордан Симeонов

Агенция по вписванията

работи без промяна,

нотариусите - дежурят

В съдебните сгради в цялата страна не се допускат граждани, адвокати, вещи лица, преводачи, страни по дела, съдебни изпълнители, съдии по вписвания. Същото важи и за магистрати, съдебни служители и администратори, които не са дежурни. Ограничението е до края на извънредното положение.

В Съдебната палата в София, където се помещават 6 съдилища и две прокуратури магистратите и служителите влизат по списък. Той е предоставен на съдебната охрана на двата входа - централния и на ул. “Алабин” (този на ул. “Позитано” е затворен).

Други нямат достъп, защото дела не се гледат (освен посочените като неотложни в решението на ВСС), справки на място не се извършват и документи на ръка не се приемат.

В съдилищата

на София и

големите

градове

делата за определяна на мерките за неотклонение (неотложни) се гледат чрез скайп, без в сградата да бъдат водени задържаните. В сградите се допускат само страни по спешните дела, посочени от ВСС. Техните имена също са дадени на съдебната охрана.

В СГС получаването на постановени съдебни актове относно привременни мерки по дела за упражняване на родителски права (неотложни), както и на изготвените изпълнителни листове се извършва на централния вход на Съдебната палата. До входа актът се отнася от дежурния служител в деловодството - от 10,30 до 15,30 ч, като предварителното заинтересованият, който с документ се легитимира, че е страна по делото, трябва да се обади на дежурния деловодител.

Същите правила важат за предаването и получаването на постановени актове по искания за допускане на обезпечения, както и изготвените обезпечителни заповеди. Те също се предават на централния вход между 10,30 и 15,30 ч.

Във Върховния административен съд (ВАС) е отворен само централният вход. Подаването на всякакъв вид документи се извършва по пощата или по електронен път, като се завежда в регистратурата с входящ номер.

Справки се

правят

единствено по

телефон или по

електронен път

Всички административни услуги се осъществяват единствено от служба регистратура, която е на партера.

Дежурни състави гледат неотложните дела като спиране на административен акт и разкриване на данъчни или осигурителна информация.

Само по телефон и на интернет страницата се правят справки и по делата, които се гледат в Софийския административен съд. Адвокати, страни по дела, преводачи, вещи лица нямат достъп.

Централният офис на Агенцията по вписванията на ул. “Елисавета Багряна” 20 и клоновете в страната работят с непроменено работно време. За София то е от 9 до 17,30 ч. Спазват се противоепидемичните мерки и не се допускат повече хора, отколкото свободни гишета има. Останалите изчакват извън сградата при дистанция 2 метра. От агенцията призовават хората да ползват електронните услуги .

Нотариусите

в София и

страната дават

дежурства

по график. Той е достъпен на страницата на Нотариалната камара в интернет и се обновява периодично. В него по градове са упоменати нотариусите, които ще отворят канторите си за клиенти и колегите им, които ще работят само след уговорка по телефона.

Във Варна например почти всички дежурни нотариуси (общо 21) са обявили в кои дни ще приемат и с какво работно време.

В София по време на извънредното положение ще дежурят 33-ма нотариуси, в Бургас -10, в Пловдив – 27, в Благоевград - 4-има, във Враца - 8, в Кърджали - 7. От камарата препоръчват предварителни консултации с нотариусите по телефон или имейл или записване на час.

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) спряха временно публичната продан на имоти, въводите във владение, описите на имущество и др.

Със закона за извънредното положение бяха стопирани и запорите на банкови сметки. От Камарата на ЧСИ обаче уточниха, че ограниченията не се отнасят за вземания за издръжка, непозволено увреждане и трудови възнаграждения.

Забраните засягат само запори, наложени след влизане в сила на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, т.е. след 24 март т.г. Наложените преди тази дата не са спрени със закона и действат. За да се избегнат недоразумения при получаване на запорното съобщение, се препоръчва длъжниците да се свържат със съдебния изпълнител.

Арбитражният съд при БТПП спира всички процесуални срокове по висящите дела до отмяна на извънредното положение. Клиентите могат да извършват справки чрез онлайн системата на съда и по телефон. Документи по делата да бъдат изпращани чрез пощенски и куриерски услуги, както и на acourt@bcci.bg. Съгласно заповедта на място в БТПП ще се приемат само искови молби.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата