1500 пътници, блокирани на летище Истанбул, са прехвърлени в общежитие в друг окръг

https://www.24chasa.bg/novini/article/8363903 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Над 1500 пътници, главно от Алжир, Тунис и Йордания, блокирани на летище Истанбул, са прехвърлени в празно студентско общежитие в окърг Карабюк /Северна Турция/, предаде в."Хюриет дейли нюз".

Пътниците бяха блокирани от дни на основното летище в Истанбул, след като техните страни затвориха въздушното си пространство и бяха отменени полетите до тях заради пандемията от коронавируса.

Общежитие в Карабюк е пригодено да приеме пътниците, на които не се позволява да се завърнат в страните си, предава БТА. 

Пътниците са били ескортирани от полиция до автобуси, с които са транспортирани до обещежитието. Те ще останат в общежитието, докато стане възможно да се върнат в страните си. Поветето от пътниците са от Алжир.

Операторът на летище Истанбул - Истанбул Гранд Еърпорт /IGA/ заяви по-рано тази седмица в съобщение, че над 100 алжирци са блокирани на летището от дни, след като алжирското правителство реши да не позволи на гражданите си да се върнат в страната си заради епидемията от коронавируса. Операторът посочи, че заедно с Червения полумесец и националната авиокомпания Търкиш еърлайнс полага усилия да посрещне хуманитарни нуждите на тези пътници, като им осигурява храна.

Турция се опитва от седмица да убеди алжирското правителство да даде разрешение за кацане за полети, с които да бъдат транспортирани блокираните пътници, посочи летищният оператор.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към момента безработните са вече 257 000. За един ден имаме нов рекорд – освен тези близо 5 000 души в понеделник, за вчера са около 6 000. Ние вървим с наистина бързи темпове. Това заяви в предаването "Плюс-минус. Коментарът след новините" лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Прогнозата на синдикатиите е

Едва 8% от българските предприятия смятат да се възползват от държавната помощ за заплатите по схемата 60:40. Останалите 92% ще съкращават персонала, ще режат заплати, ще пускат хората в платени и неплатени отпуски или още умуват какво да правят. Това разкрива експресно проучване на Българската стопанска камара за нагласите и възможностите на

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки