Какво точно исках да ви кажа, г-н Президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/8364014 www.24chasa.bg

Винаги има аргументи защо нещо не може да бъде направено. Но дали нацията, чийто обединител трябва да сте, има нужда от това?

Г-н Президент, прочетох внимателно отговора на президентската инстутиция и всички обяснения защо не е възможно телефоните на “Българската Коледа” да се отворят и чрез тях всеки, който желае, да може да дари левчето си, докато стои на дивана вкъщи.
За разлика от вас, трите мобилни оператора, които иначе са в конкуреция за всеки потребител, показаха готовност да се обединят и да помогнат и с това, след като вече всеки от тях направи дарения за закупуване на апаратура и предпазни средства за лекарите.

Г-н Радев, налага се да обясня какво точно исках да ви кажа.

Първо - не призовавам парите, събрани за лечението на болни деца чрез “Българската Коледа”, да се преразпределят за борба срещу коронавируса.

Апелът ми беше друг - да отворите телефоните сега с друга кауза, която е не само в подкрепа на децата, но и на всеки българин. Вие самият преди дни казахте, че днес борбата е за всеки българин. Тогава дайте възможност на всеки българин да се включи в тази битка, защото само така ще имаме силна армия, която, вярвам, ще победи вируса.

Второ - предложението ми е за телефоните на “Българската Коледа”, защото това е кампания, доказала дълги години, че работи и помага.
И най-вече, защото хората вярват. Някак си стана навик в последните години в дните около Коледа, когато семействата се събират вкъщи, освен да си разменят подаръци, да пращат и есемеси в подкрепа на “Българската Коледа”. Поне в моето семейство е така. Вярвам, че не само в моето, защото всяка година изпратените левчета се превръщат в милиони в подкрепа на болни българчета.

И още нещо - ако толкова не могат да се преодолеят пречките за “Българската Коледа”, можете да стартирате нова инициатива. Обърнах се към вас, защото някак виждам българския президент, който и да е той, като обединител при подобни тежки ситуации.

Българинът е солидарен, когато има обща кауза. Отново ще повторя - показват го “Българската Коледа”, аплодисментите от терасите за лекарите всяка вечер, феновете на “Левски”, които събраха 1 милион лева за любимия клуб в беда, част от тях между впрочем чрез есемеси.

Сега каузата е да не позволим заразата да се разрасне, като осигурим всичко необходимо на болниците и хората на първа линия, да положим усилия да се справим с най-малко щети. В случая щетите се измерват в човешки животи.

И последно - пишете, че експертен съвет се съобразявал с актуалната обстановка. Нека да помогна малко на експертите - актуалната обстановка е, че не само България, но и светът в последните седмици са доста различни.

Актуалната обстановка към тази сутрин у нас е 243-ма болни от коронавирус, от тях 10 деца, мобилизация на лекари и медицински сестри и болници в критична нужда от помощ за респиратори, друга апаратура и предпазни средства, трескава подготовка за очаквания пик, чиито размери и продължителност никой не може да прогнозира.

И още един елемент за актуалната обстановка - във Велико Търново родители на няколко деца, които се лекуваха в местната болница, я напуснаха панически, преди същите тези деца да са излекувани, от страх, че едно друго дете с родители, свръхактивни в социалните мрежи, може да е болно.

Иначе съм сигурна, че всеки държавник и чиновник може да извади куп аргументи защо нещо не може да бъде направено. Но от оправдания ли имаме нужда сега?

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-сексапилната футболна репортерка Дилета Леота не спира да поддържа форма и по време на карантината. Красавицата, която живее в Торино, има дори достатъчно място за това. Тя тренира на терасата на покрива на блока си. Компания в заниманията й прави гаджето й - боксьорът Даниеле Скардина. Шампионът по в супер средна категория опита да научи

Не ми се струва нормално да бъдат намалявани заплатите! Това заяви един от ветераните в състава на "Лудогорец" Козмин Моци. Румънецът изрази своето несъгласие с редукцията на възнагражденията в клуба. Ръководството на разградчани взе решение да намали заплатите на играчите с 30%. "Каква вина имаме ние футболистите

Футболната легенда Роналдиньо продължава да е в затвора в Парагвай. Това обаче не се отразява по никакъв начин на настроението му. Бразилецът направи специално обръщение до семейството на негов събрат зад решетките. Той поздрави близките на мъжа. През цялото време Роналдиньо не свали от лицето си познатата по цял свят усмивка