Увеличават се заразените с Ковид-19 в Кавказ

https://www.24chasa.bg/novini/article/8364207 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Седемдесет и две годишна жена, диагностицирана с коронавируса, е починала днес в Армения, което е първи смъртен случай от Ковид-19 в страната, съобщи говорител на здравното министерство, цитиран от Ройтерс.

Пациентката е имала сърдечно заболяване, както и други съпътстващи заболявания.

Армения, страна с население от 3 милиона жители, съобщи към днешна дата за 290 случая на заразени с коронавирус, което е най-големият брой сред страните от региона на Южен Кавказ. Осемнайсет пациенти са оздравели, посочва БТА. 

Арменският министър на отбраната съобщи днес, че трима военнослужещи са дали положителни проби за коронавируса.

Съседен Азербайджан съобщи за трети смъртен случай от Ковид-19, като броят на заразените е нараснал с 29 до общо 122 души, а 15 пациенти са оздравели.

В Грузия броят на заразените с коронавируса достигна 79, но няма смъртни случаи.

"Предкризисният стадий в страната вероятно ще продължи още 10 дни и тогава вероятно ще бъдем изправени пред кризисния стадий", каза на брифинг Амиран Гамкрелидзе, директор на Националния център за контрол на заболяванията.

Страната с 3,7 милиона население започна днес да използва първите бързи тестове, доставени от чужбина, отбелязва Ройтерс.

Междувременно казахстанските власти обявиха, че забраняват на жителите на двата си най-големи града Алмати и Нур Султан да напускат домовете си, освен за да отидат на работа или да си купят храна или лекарства. Забраната беше наложена днес след като бе регистриран първи смъртен случай от коронавирус, предаде Ройтерс.

В двата града от 28 март се забранява също да се събират повече от трима души по улиците и на обществени места, предаде ТАСС.