Радио Китай: Вирусът се разпространява бързо в САЩ, но US-политици продължават да петнят другите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8364863 www.24chasa.bg
Снимка: Радио Китай

"Предложението на Държавния департамент на САЩ (направено по време на заседанието на министрите на външните работи на Г-7) докосна червената линия. Не можете да се съгласите с опитите за такова определение на вируса и разпространението на подобна информация ", цитира CNN европейски дипломат.

Изказването му бе директно насочено към държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който предложи терминът „ухански вирус" да бъде включен в съвместното изявление на министрите на външните работи на Г-7. Поради абсурдното поведение на Помпео, такова нямаше.

На 25 март генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус призова държавите да предприемат по-активни мерки, за да не пропилеят втората възможност за ограничаване разпространението на коронавируса, коментира "Радио Китай".

От регистрирането на първия заразен с вируса в САЩ на 20 януари до обявяването на „национално извънредно положение" на 13 март американското правителство пропусна почти два месеца и загуби първата създадена от Китай възможност. В момента някои американски политици продължават да заблуждават обществото и прехвърлят отговорността. По този начин ли Вашингтон ще пропусне и втората възможност за ограничаване на пандемията?

Пандемията е общ враг на човечеството. За справянето с нея са необходими международно сътрудничество и солидарност. В момента Китай предприема всички възможни мерки за превенция и контрол на епидемията в страната и същевременно прави всичко възможно да предостави помощ на държавите в затруднение, да обмени опит с други страни и да улесни закупуването на медицински средства от различните държави. Китайският председател Си Дзинпин в телефонни разговори с лидерите на Великобритания и Франция призова за засилване на сътрудничеството в рамките на ООН и Г-20.

На 26 март се проведе специална видеоконференция на върха на Г-20. Международната общност очаква Г-20 отново да играе водеща роля, мобилизирайки всички страни за съвместна борба с пандемията и за стабилизирането на световната икономика. Китай направи ясно изявление и е готов да работи със страните-членки на групата.

Надяваме се, че някои американски политици ще се вслушат в рационалния глас на страните по света и американското общество и веднага ще спрат да петнят Китай. Защото стигматизирането няма да помогне на САЩ да преодолеят епидемията, а ще попречи на международното сътрудничество в борбата срещу заразата. Вашингтон трябва да обмисли обстойно своя проект за глобалното сътрудничество в превенцията и контрола на пандемията преди да го покаже.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата