Европейският парламент одобри мерките в борбата срещу коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8364916 www.24chasa.bg
Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен СНИМКА: РОЙТЕРС

Европейският парламент прие на извънредно заседание почти единодушно предложенията на Европейската комисия, свързани с облекчаването на последиците от епидемията от Ковид-19, предаде БТА.

Евродепутатите подкрепиха мерките в помощ на гражданите и дружествата, които предвиждат насочването на 37 милиарда евро към засегнатите най-чувствително от епидемията, се посочва в съобщение на ЕП.

Средствата ще послужат на здравните системи, на малки и средни дружества и на пазара на труда. Предложението на ЕК беше прието с 683 гласа "за", един "против" и четирима въздържали се.

ЕП подкрепя осигуряването на 800 млн. евро от фонда за солидарност на ЕС за покриване на извънредни разходи в областта на общественото здраве. Това предложение бе прието с 671 гласа "за", трима "против" и 14 въздържали се.

Евродепутатите одобриха и предложението авиопревозвачите временно да бъдат освободени от задължението да кацат и излитат от дадени летища в точен ден и час. Това ще спре празните полети в условията на епидемия, отбелязва ЕП.

Обичайните правила ще бъдат отменени през целия летен сезон, от 29 март до 24 октомври тази година. Предложението беше прието с 686 гласа "за" и двама въздържали се.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата