ЕС очаква учените да препоръчат кога мерките срещу вируса да бъдат смекчени

https://www.24chasa.bg/novini/article/8365064 www.24chasa.bg
Шарл Мишел Снимка: Ройтерс

ЕС ще търси мнението на учените, за да бъде определено кога е възможно мерките, предприети срещу епидемията от Ковид-19, да бъдат смекчени. Това съобщиха председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен след извънредната видеоконференция на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Двамата отбелязаха, че до две седмици се очаква еврогрупата да направи нови предложения, свързани с настояването на някои страни да бъдат издадени държавни облигации за облекчаване на последиците от епидемията, предаде БТА.

Мишел посочи, че по много въпроси участниците в Европейския съвет са изразили единно мнение. Той добави, че ЕС наблюдава множество фалшиви новини, свързани с епидемията и призова медиите да проявят отговорност.

Фон дер Лайен отбеляза нуждата ЕС да има "умна" стратегия за излизане от епидемичната обстановка. Тя уточни, че това ще стане бавно. Председателят на ЕК съобщи, че е възложено изготвянето на планове за действие при различно развитие на събитията.

По нейните думи е необходимо ЕС да следи постоянно за фалшиви новини и да ги опровергава. Тя съобщи, че в следващите седмици се очаква Европейският съвет отново да обсъди бюджета на ЕС до 2027 година. По нейните думи днес европейската икономика е в "зимен сън" и институциите на ЕС са готови да обсъдят различни предложения как да бъде върната към будното си състояние.

Фон дер Лайен съобщи, че предстои да бъде свикана онлайн донорска конференция за развитието на ваксина срещу Ковид-19 и за търсенето на лечение на болестта. В конференцията ще участват и държавите от Г-20.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата