Отлагането на олимпийските игри и пандемията удрят и японския туризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/8365077 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Стотици хиляди чуждестранни и местни туристи се стичат всяка пролет в стария токийски квартал Асакуса, за да видят цъфналите вишни и яркочервената порта на храма Сенсо Джи, а също така да посетят близките баровете и магазини.

Тази година обаче, сякаш пандемията от коронавирус не беше достатъчна, кварталът и останалата част от страната осъмнаха с новината, че олимпийските игри в Токио са отложени за 2021 година заради вируса, предава БТА.

Трябваше да бъде най-вълнуващият период заради цъфтежа на вишните и олимпийските игри, които наближаваха, разказа пред Ройтерс Юки Киношита, която работи в магазин за кимона.

Тя коментира, че продажбите в магазина й, пълен с розови и алени тъкани, нинджа костюми и тениски с картинки на японски храни, са спаднали дори под равнищата от ядрената авария с АЕЦ "Фукушима".

В Асакуса даже мъжете, теглещите рикши, прочути с мускулестата си физика и остроумни коментари, които толкова привличат тайландски, китайски и южнокорейски туристи в района, като цяло са без работа.

Редките рикши по улиците превозват не туристи, а студенти, които празнуват завършването си със снимки в традиционно японско облекло.

Пандемията от коронавирус удря много силно японския туристически сектор. Броят на чуждестранните туристи е намалял с 58 процента през февруари спрямо година по-рано, сочат правителствените данни.

Клиентите, не само от Япония, но също така от чужбина, идват в страната заради олимпиадата, нали така. Броят на клиентите обаче ще спадне заради отлагането, каза Джоселито Ядзава, който работи в магазин за традиционни палачинки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата