Йотов: Вероятно и у нас ще има нотифициран орган за личните предпазни средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/8365093 www.24chasa.bg
Мирослав Йотов Снимка: Архив

Повече от 25 са нотифицираните органи за оценяване на съответствието на лични предпазни средства на територията на ЕС. В България такъв орган към настоящия момент няма. Най-близките до нас се намират в Румъния, Гърция и др. Освен това има и един в Турция.

Това каза пред БТА Мирослав Йотов, главен директор на Главна дирекция "Надзор на пазара" към Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

Тези органи в момента работят бързо, като биха могли да използват опростени процедури от ЕК. Не е никакъв проблем, ако някой поиска да произвежда лично предпазно средство, а не маски за лична хигиена, да проведе съответните процедури по оценяване на съответствието, каза Йотов.

Той изрази предположение, че във връзка с усложнената ситуация, както и повишения брой производители, които биха искали да произвеждат лични предпазни средства, и у нас ще се появи такъв нотифициран орган. Той трябва задължително да притежава и лаборатория със съответната апаратура, стандарти и квалифициран персонал, който да извършва изпитвания на продуктите.

Дефиницията за това какво е лично предпазно средства е определена в Регламент 425 от 2016 г. В него е записано, че личното предпазно средство е предназначено да защити и да осигури ползвателя му срещу предвидими опасности и рискове при работа, експлоатация. Тук е включена и защита от коронавирус. За да бъде маската лично предпазно средство, тя трябва да е изпитана и да е преминала процедурата по оценяване на съответствието от нотифициран орган и съответната към него лаборатория.

Там трябва да е доказано, че има филтриране на въздуха - 50 процента за полумаска клас 1, 92 процента за полумаска клас 2 и 98 процента за полумаска клас 3.

Същевременно Йотов подчерта, че трябва да правим разлика между маската като лично предпазно средство и маската като медицинско изделие, което се контролира от здравното министерство. Има и трети вид - хигиенни маски. За тях са валидни изискванията на Директивата на ЕК за обща безопасност, като контролен орган по нея е Комисията за защита на потребителите.

Освен маските, другите видове лични предпазни средства са гащеризони, скафандри, шлемове, очила, като за тях важат същите изисквания, както и за полумаските.

Когато производителят определи своя продукт дали е лично предпазно средство или е продукт за обща хигиенна безопасност, важно е това да бъде упоменато в инструкцията за употреба на изделието. Инструкцията трябва да е на български език.

Подвеждащо е ако продуктът е деклариран от производителя като лично предпазно средство, без необходимите доказателства за това - да са направени съответните изпитвания, да притежава необходимите сертификати, да е нанесена СЕ маркировката за съответствие и да е изготвена Декларация за съответствие, копие от която трябва да придружава продукта при предлагането му, обясни Мирослав Йотов.
Озонаторите, за които напоследък се появиха рекламни съобщения на електронните пощи на хората, с твърдения, че защитават от коронавирус, попадат в групата "електрическо и електронно оборудване". ДАМТН има отношение към тях само от гледна точка на безопасността на продукта, съгласно т.нар. Нисковолтова директива на ЕК. Пречистването и филтрите към тези озонатори не са обект на контрол от агенцията.

За да проверим достоверността на придружаващите сертификати на производителите, които са ни изпратени заедно с подобен рекламиран продукт, е добре да бъде направена справка в регистрите на съответните акредитирани лаборатории - за номера на сертификата, на коя фирма е издаден, за какъв вид продукт - марка, модел или друго.
Към момента сигнали за предлагане на продукти със съмнения за оценено съответствие не са постъпвали в Агенцията. Имахме няколко сигнала по отношение на завишени цени на доставки, които по компетентност са препратени към КЗП, каза Йотов.

Агенцията продължава проверките както документално, така и по електронен път. Сигнали могат да се подават на електронния й адрес на официалния сайт, както и на денонощния телефон 0700 111 88.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата