20 млн. лв. ще струва тестуването за COVID-19 (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8366221 www.24chasa.bg

Купуваме 1 млн. теста, с бързите ще се търси колко хора са придобили имунитет, масово ще се изследваме през май

 24 хил. българи вече са под карантина, 200 пък са досъдебните производства за нарушаването ѝ 

Около 20 млн. на месец ще струват тестването на гражданите, за да се докаже дали са заразени с коронавирус. Те ще се правят с три вида тестове според пика на заболяването, обясни шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски. И обясни, че всеки от тях е важен на различен етап от развитието на епидемията.

Златен стандарт са PCR тестовете. Те работят чрез откриване на специфичен генетичен материал на вируса. Гарантират точност, а методът може да докаже вируса на най-ранен стадий на инфектирането с разпознаване на неговата РНК. „Той е бавен и изисква апаратура и добре обучен персонал. Няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност. Това в България има възможност да се установява при пълен капацитет на работещите лаборатории в размер на около 1000 или 1200 случая дневно, или  около 30 000 теста месечно. Изразено като цени, това е около 930 000 лв. на месец. В поръчката, която е извършена в Европейската комисия, за България са отделени 600 000 такива теста “, обясни началникът на щаба.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Вторият начин за идентифициране на заразен в с коронавирус е чрез имунохроматографски метод на базата на антиген, който е върху повърхността на вируса. „Пробата се взима по абсолютно същия начин като при PCR. Но идентифицирането става бързо за около 5 минути с малък портативен апарат. Разработват се и тестове, които са директно за гледане, както е тестът за бременност. Тези тестове, поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват кой знае какъв обучен персонал. Предвиждаме, че те могат да с е правят от 5000 до 20000 дневно. На месец ще са нужни 300 хил. такива теста, а сметките показват, че ще са нужни около 10 млн. лв. на месец.

Когато се установи, че епидемията е достигнала върха си и има стабилизиране ще започнат и  бързите тестове. „Тестове, с които може да се установи колко души са заболели, без дори да разберат и все пак са придобили имунитет. Предвижда се в широки граници до 40 000 на ден, което като парично изражение е около 10 млн. на месец“, добави Мутафчийски.  Те обаче ще служат, за да се знае колко хора са се разболели без да разберат и са придобили имунитет, обясни още ген. Мутафчийски.

Страната ни закупува 1 милион теста за COVID-19. От тях 600 000 ще бъдат от тези, които дават най-достоверен резултат, а останалите 400 000 ще бъдат от т. нар. бързи тестове, обясни премиерът Бойко Борисов. Така ще сме готови за масово тестване на населението, което на този етап от разпространението на заболяването все още не е необходимо. По-масово тестване може да има през май, а засега щабът ще се ограничи до т.нар. представителна извадка, която да даде възможност да се прогнозира развитието на епидемията.

Освен това България е договорила и доставката на 1 млн. защитни маски за лица, както и допълнителни респиратори, които да помагат на пациентите в най-тежко състояние. Премиерът обяви още, че ЕС в спешен порядък ще сертифицира защитнити облекла, чието производство вече стартира у нас. Малко преди да слезе на брифинга Борисов говори с австрийския канцлер, който го помоли за помощ. Причината е, че техните медици, борещи се на първа линия с вируса, не са добре защитени.

Борисов обобщи и основните решения на европейските лидери, взети по време на онлайн заседанието на Европейския съвет вчера. Сред тях са мерките, предвидени от държавите за противодействие на дезинформацията. „Благодаря на българските медии, защото в тази ситуация всеки ден отразяват щаба“, заяви Борисов. И обясни, че европейските му колеги са настояли и за ускоряване на представянето на медицинско оборудване в целия ЕС, което е най-належащия въпрос на този етап. Европейските лидери са се обединили и около тезата, че ЕС трябва да положи всички усилия, за да прибере гражданите си, намиращи се на територията на трети страни.

Българските лекари могат да ползват зелените международни коридори, за да стигат по-лесно до работа, припомни още Борисов.

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че към момента има образувани над 200 досъдебни производства и 24 хил. карантирани жители в големите областни градове.

По отношение на КПП-тата министърът заяви, че е запознат съв затрудненията в движението и попълването на декларациите. "Мерките са нови за полицията и обществеността. В помощ на полицията са включени и служители те на ТОЛ системата, които насочват основно товарния трафик. На Владя има около 2 км опашка, но в момента 12 служители проверяват 12 коли наведнъж. Мерките са строги, но такива трябва да бъдат, за да издържим до края", изтъкна Младен Маринов.

И гарантира, че няма да има злоупотреби с личните данни в декларациите, който се изискват на КТП-тата.