Вълчев: Близо 90% от учениците се включиха в обучението в електронна среда

https://www.24chasa.bg/novini/article/8366670 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев Снимка: Архив

Близо 90 процента от учениците се включиха в обучението в електронна среда. Партньорството между родителите и учителите е предпоставка за осъществяването му, казва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в писмен отговор за прекратяването на учебните занятия заради карантината с коронавируса и преминаването към електронно дистанционно обучение в страната от 16 март, като всички ученици са около 700 000. Въпросът към министър Вълчев е от народния представител Елена Пешева и е зададен на 13 март - преди началото на дистанционното обучение в училищата, а отговорът на образователния министър е от 25 март. Тогава още не беше ясно, че се удължават до 12 април неприсъствените дни в училищата, което става вчера - със заповед на здравния министър, предава БТА.

Всяко училище само е избрало формата на дистанционното електронно обучение - синхронно или асинхронно обучение, информира министър Вълчев. Той пояснява, че асинхронното обучение е по достъпната форма - през електронна поща или интернет приложение, с поставяне на задачи по телефона на учениците, с помощта на родителите. При работа с виртуална класна стая може един учител да работи с няколко паралелки, двама учители - с един клас, а учител от друго училище да се присъедини към дистанционното обучение.

Техническите проблеми са неизбежни, никой не е готов за тази екстремна ситуация. Решаваме ги с общи усилия, в партньорство с много организации, заявява министър Красимир Вълчев. Той казва, че с мобилните оператори са водени разговори да има повече "точки" в кварталите с учениците и в селата, където няма интернет свързаност и частично да се реши проблемът. При липсата на устройства - се работи по телефона, а медиатори предоставят разпечатани материали на учениците по домовете при всички мерки за сигурност.

Изправени сме пред задачата да направим електронната форма на обучение по-пълноценна, заявява образователният министър. И допълва, че усилията на МОН са насочени към преподаването на нови знания на учениците при дистанционното електронно обучение с тях. Ще се премине към работа с електронни платформи и за учителите, които досега не са ги използвали, тъй като те дават възможност за по-пълноценно обучение. Интернет приложенията, социалните мрежи или електронната поща продължават да се ползват за връзка с родителите. Училищата по техен избор продължават да работят с познатите им платформи и ресурси. Стараем се чрез създадените профили на учителите и учениците в домейна на МОН - edu.mon.bg да, да осигурим интеграция с информационните системи на Министерството на образованието и науката. То осигури интеграция на тези профили и безплатна поддръжка за платформата Майкрософт Тиймс, като ползването й не е задължително в този момент, а е възможност, пояснява министър Вълчев.

Той съобщава, че учениците, които не са обхванати в електронното обучение, ще бъдат включени в проекта "Подкрепа за успех", който ще бъде променен. Целта е тези ученици да бъдат включени в допълнителни присъствени занимания след възстановяването на учебния процес в училищата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Снежнобялата Хайди ще покори Алпите заедно със собственика си Наша котка се бори за "Гинес"! Снежнобялата Хайди Любопиткова ще опита да влезе в Книгите на рекордите "Гинес" като котката, изминала най-много километри по света. "България Днес" пръв писа за красивото четириного, което заедно със собственика си Данаил Нешев обикаля България и света

Гласуването е онлайн, но победителката ще получи корона на живо Иво АНГЕЛОВ Учителят Тео влиза в необичайна роля! Преподавателят по физика, който подготвя млади таланти, ще връчи наградата на тазгодишната победителка в конкурса "Царица Роза". Теодосий Теодосиев, както е истинското му име, е част от тричленното жури

Благой Иванов-Багата е много доволен от отлагането на неговия мач с Аугусто Сакаи (Браз) в Лас Вегас от ММА веригата UFC. Сблъсъкът трябваше да се проведе в началото на май в Сао Пауло, но заради коронавируса беше пренасрочен. Срещата ще се състои в ранните часове на неделя българско време. „Лагерът се удължи с 3 седмици