Последно: 3 теста и математика казват докъде е епидемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8369370 www.24chasa.bg
С тази графика ген. Мутафчийски обясни кога ще бъдат използвани различните видове тестове.

Борисов май помири щаба и съвета по темата за изследванията

Така ще се знае и дали може да бъдат отпуснати мерките, за да не страда икономиката

20 млн. лв. на месец ще струва тестването

Чак като мине пикът на заразата, влизат в употреба бързите кръвни

Три вида тестове, пробни бързи изследвания на рискови групи като полицаи, шофьори, лекари и аптекари и много математика ще са оръжията на държавата да следи докъде е стигнала епидемията с COVID-19 в България.

До това решение успя да доведе назначения от него оперативен щаб, начело с ген. Венцислав Мутафчийски, и медицински съвет, начело с Коста Костов, премиерът Бойко Борисов. А соломоновското решение между враговете и феновете на бързите тестове било изнамерено от пулмолога Александър Симидчиев от медицинския съвет.

Първата стъпка

е да бъдат

тествани 1000

души от рискови групи - полицаи, лекари, аптекари, банкови чиновници, шофьори от градския транспорт. Те контактуват активно с хора и ще дадат картината на развитието на болестта, обясни д-р Симидчиев пред “24 часа”.

“Искаме да видим до каква степен средностатистически хората, които не са диагностицирани, са се срещали с вируса, т.е. какъв е груповият имунитет. Дотук нямаме информация за леко боледуващите и не знаем дали в обществото има някакво ниво на имунитет срещу този вирус. Не можем поголовно да тръгнем да тестваме, защото това са много пари, които в момента ще бъдат хвърлени на вятъра”, каза той.

Така, ако от тестваните 1000 човека излезе, че 15% са изкарали вируса, от това може да се предположи, че 15% от всички хора в България са се срещали с него, обясни Симидчиев. С математически модели тази информация ще покаже на лекарите и какви мерки да бъдат взети, за да се ограничат пиковете на заразата.

След месец

същите хора

ще се тестват

повторно

за още информация.

“Дори да излезе, че 0% имат антитела, това ще ни покаже, че де факто или няма такива, които боледуват безсимптомно, или че епидемията не е стартирала сериозно”, каза още д-р Симидчиев.

Нова система с три вида теста, която ще струва около 20 млн. лв. на месец, обяви пък шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той обясни и кога ще се ползва всеки от трите вида.

Първият са досегашните бавни PCR тестове, които изследват генетичен материал от вируса. На пълен капацитет могат да се изследват 1000-1200 души дневно, или около 30 000 на месец, което правело 930 хил. лв. месечно, обясни Мутафчийски. България е поръчала 600 хил. такива теста през ЕК.

Вторият начин за

идентифициране

на заразен с

коронавирус е с

флуоресцентен

тест,

който търси антиген. Такива тестове в България можело да се правят до 20 000 дневно и на месец за тях били нужни 10 млн. лв. Те можели лесно да откриват нови болни сред рисковите групи, както и да потвърждават излекуване. Именно такива тестове трябва да се ползват и в компромиса, предложен от д-р Симидчиев.

Когато се установи, че епидемията е достигнала върха си и има стабилизиране, ще започнат и бързите кръвни тестове, каза още ген. Мутафчийски. Те ще служат, за да се знае колко хора са се разболели, без да разберат, и са придобили имунитет. На базата на тези данни ще се оформят кохорти от здрави лица с придобит имунитет, които ще могат спокойно да работят.

“Това ще даде основата да се освобождават мерките една по една за съживяването на обществения живот и икономиката. Предвижда се това да се прави в широки граници до 40 000 на ден, което ще струва около 10 млн. на месец”, обясни шефът на щаба.

Един от начините за такова масово тестване може да бъде чрез метода “врата до врата”, който следват и в Румъния. При него експерти от РЗИ например ще посещават хората по домовете и ще взимат проби. Вторият пък бил именно съчетанието от по-масово тестване и математика, предложен от пулмолога Симидчиев.

Важно е да се знае, че България няма да купува тестове от частни фирми, само от правителства, гарантира премиерът Бойко Борисов. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи