Конституцията ли спря депутатите да са европейци?

https://www.24chasa.bg/novini/article/8369558 www.24chasa.bg
“Обединени патриоти” и ДПС са дали предложението пленарните заседания да се провеждат онлайн.

Събирането на кворум за онлайн заседания и личното гласуване били двата основни проблема за управляващите

Как може 700 евродепутати да заседават онлайн и да гласуват по имейл, а 240 български депутати се разпуснаха заради опасността от зараза в залата?

Какво пречи на Народното събрание да заседава дистанционно?

Тези въпроси задават много българи, след като в четвъртък парламентът се разпусна.

“Защо не могат да заседават дистанционно като ЕП или правителството”, учуди се дори Бойко Борисов.

От парламента говорят за някакви различни тълкувания на конституцията и допълват, че въпросът за онлайн заседания се обсъжда още от началото на март.

Два обаче били проблемите според ГЕРБ.

Не било ясно

как се прави

регистрацията

и се събира кворум за начало на заседанието. И второ, как се гарантира гласуването, след като в конституцията пише, че вотът на депутата е личен и явен. Ако се прави чрез лично заявяване, ще отнеме време. Ако е онлайн, системата можела да бъде хакната.

Законите да се гласуват дистанционно предложили от “Обединени патриоти” и ДПС. Но идеята е отхвърлена заради конституцията.

Според ВМРО това е невъзможно, ако депутатите не присъстват в зала. Бил отхвърлен вариант събирането на кворума да става чрез събиране на подписи. В тази посока било и становище на правния отдел на НС, представено на председателския съвет в четвъртък.

Било обсъждано и

да се намали

пропорционално

броят на

депутатите

за всяка група,

така че в залата да са само 121 и да седят поне през място. Било коментирано и в четвъртък в пленарна зала за обсъжданията да са само депутатите от ресорната комисия, чийто закон се дебатира. А гласуванията да са в петък сутринта за кратко.

Няма пречка заседанията да са дистанционни, защото конституцията позволява на НС да определя как заседава, е позицията на ДПС.

“Да, буквата е: “присъстват” и “гласуват лично и явно”.

Какъв е духът обаче? Мога ли аз да гласувам лично и явно, ако гласувам от кабинета си в НС, където съм изолиран и сам? Мога, разбира се, виждат ме всички, аз съм. Има начини да се гласува и през платформа с личен електронен подпис. Но дори да не е така, може с подпис да се гласува – от това по-лично и явно няма”, обясни още на дебатите в четвъртък зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев.

Всички депутати имат кабинети в бившия Партиен дом. Част от тях са сами в стая, повечето са по двама, но с необходимата дистанция. Всеки има служебен компютър или лаптоп, така че няма пречка за дистанционно включване. Повечето от депутатите могат да го направят и от личните си таблети или телефони, които често използват и в пленарната зала. Реално могат да ползват опита на ЕП - всеки евродепутат има достъп до служебната си поща, без значение къде се намира. На нея е получил листата за гласуване и след попълването ѝ я е подписал и изпратил обратно в Брюксел по същия служебен имейл.

Българският

парламент може

да се събере

по всяко време

за 24 часа, гарантира председателят Цвета Караянчева. Тя ще свика заседание при всеки внесен законопроект.

Очаква се депутатите да се съберат още следващата седмица заради промените в Закона за енергетиката, с които да да влезе в сила падането на енергийните цени.

БСП готви свои мерки за извънредното положение, които трябва да одобри окончателно в началото на седмицата и да внесе след това в парламента. Така депутатите отново ще трябва да се съберат, за да ги обсъдят.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане