Гърция тества 300 пациенти с колхицин срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8372091 www.24chasa.bg
Атина, Гърция Снимка: Ройтерс

След около един месец се очаква учените в Гърция да знаят дали едно евтино лекарство, колхицин, което се използва от години при перикардит и за ограничаване на инфаркт, може да помогне за предотвратяване на сериозните поражения на сърцето и евентуално на белите дробове при пациенти, заразени с новия коронавирус, съобщиха АНА-МПА и БТА.

Лекарството вече се дава на пациенти, заразени с коронавирус, в рамките на изследване, в което участват 300 пациенти, съобщи ръководителят на изследователската група професор Спирос Дефтереос.

Той обясни, че лекарството се дава на пациенти в начален етап на заболяването с презумпцията, че средството ще помогне за превенцията на сериозните усложнения за сърцето и евентуално за белите дробове.

Гръцките учени провеждат изследването си в сътрудничество с Йейлския университет в САЩ и с два изследователски центъра в Италия и Испания.

Успоредно с гръцкото изследване канадски учени също проучват въздействието на колхицина в рамките на изследване с участието на 6000 пациенти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"