Николова: Утре до обяд ще има окончателен текст на проекта за 60/40

https://www.24chasa.bg/novini/article/8372276 www.24chasa.bg
Марияна Николова Снимка: Архив

Работодателските и синдикалните организации, с изключение на АИКБ и КРИБ, са подкрепили актуализираният проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение.

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет председателят на НСТС и вицепремиер Марияна Николова.

Ще бъдат направени някои технически корекции, утре до обяд ще бъде изготвен окончателен текст на постановлението на МС, който ще бъде предложен от министъра на труда и социалната политика в понеделник за приемане от правителството.

Всички организации са благодарили на МТСП и на експертите за направените промени в проекта на постановление, които в голяма степен отразяват предложенията на социалните партньори, каза Марияна Николова.

Според КНСБ заложената мярка за преодоляване на безработицата и последиците от нея е безпрецедентна по своя характер като финансови параметри и обхват, каза вицепремиерът. Тя допълни, че КТ "Подкрепа" предлага по отношение на осигурителния доход за референтен да се вземе съответния месец на предходната година - т.е да се сравнява месец март на 2020 година с месец март на 2019 година, което е било възприето.

БСК приветства разширяването на обхвата на икономическите дейности, но настоява да бъде прецизиран текстът по отношение на референтния месец за осигурителния доход. БТПП подкрепя проекта, но настоява да бъде направен анализ след първия месец от прилагането на мерките, за да се прецени необходимостта от последващите стъпки. ССИ подкрепя да бъде направен мониторинг на действието по мерките в едномесечен срок след приемането на постановлението от МС.

Съюзът предлага също така да бъде ясно регламентирано какви ще бъдат съответните видове документи, за да се докаже какъв ще бъде спадът на приходите, каза Николова.

АИКБ не подкрепя проекта на постановление и настоява за незабавни промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Асоциацията предлага да се създаде публичен регистър на работодателите, които са получили компенсации, съгласно проекта на постановление. КРИБ е изразила частична подкрепа към проекта и е подкрепила искането на АИКБ за промени в закона, каза Марияна Николова.

Работодатели и синдикати са подчертали необходимостта от продължаващ диалог между правителството и социалните партньори за дългосрочни мерки по икономическата част, които не са в обхвата на постановлението.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане