Джино бил монах, после лекар, пленник в Африка, вирусът го уби в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8372606 www.24chasa.bg
Лекарят Джино Фазоли почина от коронавирус в Бреша. СНИМКА: Инстаграм

Когато отива да помага на колегите си в Бреша, 73-годишният доктор Фазоли получил за защита само една маска

Когато бивши колеги на 73-годишния пенсиониран лекар Джино Фазоли му се обадили през февруари с молба за помощ, защото повечето от тях били или болни, или викнати по спешност в болниците, той не се поколебал и за миг. Облякъл веднага бялата престилка, въпреки че бил в пенсия, и отишъл да преглежда в амбулаториите в провинция Бреша.

Джино Фазоли бил родом от Сулмона, област Абруцо, но живеел в провинция Бреша, както разказва в свой репортаж в. “Кориере дела сера”. На младини бил францискански монах. След това обаче

решил да съблече

монашеската

туника, за да я

смени с лекарска

престилка

Завършил медицина. Упражнявал професията си обаче не само в провинцията на Бреша, а и из Африка. Доктор Фазоли прекарвал голяма част от времето си като лекар добровoлец в африканския континент.

На 6 март, или дни след като се притекъл в помощ на колегите си от Бреша, Джино се оплакал за пръв път на брат си, че не се чувства много добре. “Нищо особено, само малко ме боли главата и имам малко температура”, споделил с брат си лекарят.

70-годишният брат на Джино - Джузепе, живее в град Сулмона, Абруцо, и е бивш офицер от войската, а после банков служител, преди да се пенсионира.

Положението на Джино обаче се влошило много бързо, по разказите на Джузепе пред вестника.

На 10 март двамата се чули по телефона и Джино му казал с отпаднал глас, че няма сила да говори, след което затворил телефона.

Оттогава повече Джузепе не е чувал брат си. Ден след това приятели на лекаря го откарали в болницата. След като показал положителна проба за коронавирус, бил интубиран.

На 14 март сутринта се обадили от болницата на Джузепе, за да му съобщят, че брат му е починал. Така бившият францискански монах Джино Фазоли станал поредната жертва сред лекарите в Италия, загубили живота си заради коронавируса.

“Това е неравна

битка с голи ръце”,

коментира Филипо Анели, който оглавява Националната федерация на ордените на лекарите и зъболекaрите в Италия.

“В края на февруари брат ми каза, че са му дали само една маска”, разказва пред вестника Джузепе Фазоли.

След като навремето от францискански монах става лекар, Джино работи като джипи в Кадзаго Сан Мартино, до Бреша. Никога не се жени, посвещава живота си само на лекарската професия. Работи и като директор на Бърза помощ в местната община Борнато. Ходи няколко пъти в Африка с “Лекари без граница”. В Сомалия дори го отвличат. Това става преди години, когато работи като лекар на италианска фирма, която има строителен проект на границата с Еритрея. Джино бил отвлечен и

принуден да

лекува болни

в местно село,

но след време го освободили.

След излизането си в пенсия в Италия Джино мислел отново да замине за Африка, но брат му го разубедил. “Не ти ли стига това, през което мина в Африка?”, казал му Джузепе.

Джино обаче горял от желание да работи още, да се отдава на другите. Затова и посрещнал с ентусиазъм идеята да се върне при колегите си да помага в периода на епидемията от коронавирус. Това обаче му коствало живота само за няколко дни работа.

Според данни на Националната федерация на лекарските ордени в Италия до 26 март са починали от коронавирус 41 лекари, като 18 от тях са джипита.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи