Програмата за студентските бригади Work and travel не е спряна, отложена e до 13 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/8372733 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Във връзка с появилата се информация за "спиране" на студентската програма Work and travel /WAT/, по известна у нас като програма за студентски бригади в САЩ, от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен заявяват, че програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ чрез спонсориращи организации и американски работодатели, като към настоящия момент не е спряна от приемащата страна.

"С решение на Департамента тя бе временно отложена за период до 13 май, 2020 г., което към настоящия момент не означава нейното отлагане и дори не засяга сроковете за пътуване на значителна част от българските студенти", заявяват от асоциацията.

И отбелязват, че разпространението и овладяването на пандемията с коронавируса в цял свят ни поставя в динамична ситуация, която изисква ясна и навременна информация от компетентни органи, от които зависят краткосрочните планове на всички нас, включително и на студентите, които са се записали по програмата WAT за това лято.

Съзнаваме, че в условията на извънредно положение Националният оперативен щаб за борба с COVID-19 е овластен да предлага решения и предприема мерки, свързани със здравето и безопасността на хората. Самият щаб многократно заявява, че мерките зависят от динамиката и развитието на ситуацията. Когато става дума за международни програми, те зависят и от волята и решенията, и на приемащата, и на изпращащата страна, информират от асоциацията.

И отново уверяват, че към настоящия момент програмата Work and travel не е спряна. Тя е отложена за срок след 13 май, 2020 г., което е месец след срока на въведеното към момента в България извънредно положение.

"Като благодарим на българското правителство, на българските медици и на Националния оперативен щаб за регулярната информация, обръщаме внимание, че обобщения за спиране на програми, продукти и дейности към настоящия момент, извън периода 13 април, 2020 г., до когато е официалното решение за извънредно положение, и близо 2 месеца до старта на определена програма, за която записванията са вече приключили, създава ненужна паника и вземане на прибързани решения, които са в ущърб на всички", коментират от асоциацията.
И апелират към студентите, които вече са заявили и организирали своето пътуване за студентска бригада, да запазят спокойствие и да изчакат периода на извънредното положение в България, както и временното спиране на програмата.

Всички ние, организациите, партниращи на програмата и спонсорските организации в САЩ, сме в непрекъсната връзка, следим динамиката на ситуацията и продължаваме да работим за разрешаване на всички казуси по най-добрия начин за всички участници в програмата, заявяват от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане