Държавата ще плаща по 60/40 на фирмите със спад от 20% на приходите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8372852 www.24chasa.bg
В неделя ще е готово окончателно постановлението за мерките 60/40, обяви вицепремиерът Марияна Николова след тристранката. При непълно работно време ще се отпуска по-малка помощ

Държавна помощ по схемата 60/40 ще бъде отпускана за секторите на икономиката, чиито приходи са намалели с най-малко 20% поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение.

Около това се обедини тристранният съвет, в който освен правителството влизат синдикатите и работодателските организации. Финалният документ на постановлението трябва да бъде разписан днес, а в понеделник да се гласува от правителството.

Държавата отстъпи пред бизнеса и синдикатите, които в петък бяха категорични, че списъкът с браншове, които да бъдат подпомагани, е много ограничен. “Съгласихме се да разширим обхвата, за да запазим работниците”, каза премиерът Бойко Борисов.

Първоначално идеята е била до системата 60/40 да бъдат допуснати фирмите, чийто бизнес е намалял с 25% спрямо януари и февруари 2020 г. По идея на най-голямата работодателска организация - КРИБ, е било прието критерият за подпомагане да е намаляването на приходите с 20%, и то сравнено с март 2019 г.

Вицепремиерът Марияна Николова заяви, че има вече подкрепа от работодателските и синдикалните организации, като КРИБ и АИКБ са подкрепили само част от предложения проект на постановление на МС. БТПП пък е поискала

да бъде

направен анализ

след първия

месец на

прилагането

на мерките,

за да се анализира необходимостта от следващи стъпки.

Част от работодателите са настоявали парламентът да гласува промени в Закона за извънредното положение, където е определена схемата 60/40. Причината е, че много фирми ще отговарят на критериите за влизане в схемата за подпомагане, но на практика собствениците ще бъдат натоварени с по-сериозни финансови задължения, които в кризата са неизпълними. Три варианта са били предложени от КРИБ, които не са били приети. В схемата 60/40 държавата да поема заплатата в съотношение 80/20 или заплатите да се намалят, както вече подходила Испания, били част от исканията.

Според представителите на правителството това е постановление за извънредно положение и за определен период от време, затова трябва да започне да действа.

Всяко влизане

в парламента

ще забави

действието му

Спадът на приходите на бизнеса ще се изчислява на база сравнение с приходите по същото време на миналата година, казаха от КНСБ. За да го докажат, фирмите ще предоставят отчетите си от миналата година и данни за тази пред бюрата по труда.

Въпреки широкото отваряне на постановлението, така че практически да може да се подпомогне всяка фирма, към него остана и списък със сектори, подлежащи на компенсации. Той ще се отнася само за работодатели, спрели работа вследствие заповедта на здравното министерство, обясниха от Българската стопанска камара.

Създава се и публичен регистър на всички предприятия, които ще получат финансиране по схемата, който ще се поддържа от НОИ.

Като част от постановлението тристранният съвет подкрепи и друга възможност за подпомагане на бизнеса, предложена от КНСБ - тя е за работниците, които със заповед на работодателя са преминали на непълно работно време. В този случай отново ще важи критерият за спад на продажбите, като мярката предвижда

пропорционално

компенсиране

на работниците

според загубения от тях доход в резултат на намаленото работно време, но не повече от 60% от възнаграждението им. Подпомагането при въведено непълно работно време ще важи за всички сектори на икономиката.

Смятаме, че приетите предложения ще подпомогнат фирмите в тази трудна ситуация, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Работодателите отново са поставили въпроса и за осигуровките. Причината е, че те трябва да плащат пълният им размер. “Широко прокламираната подкрепа от 60% всъщност е едва 23%, а прекратилите дейност предприятия все едно няма да могат да се възползват от нея, тъй като им се поставят неизпълними за повечето от тях условия. Забранено им е да работят, поради което нямат приходи, а се очаква да платят оставащите реално 77%, за да получат от държавата работниците им 23% от нетния им доход. Подкрепата ще ползват само онези, които имат пари кеш, нямат ликвидни затруднения и следователно не се нуждаят особено от нея и по този начин обществените средства няма да се инвестират ефективно и ефикасно в запазването на човешките ресурси”, обясняват от Асоциацията на индустриалния капитал.

3 важни въпроса и 3 важни отговора за схемите

Кои сектори могат да се възползват от помощта?

 Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, с изключение на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия; Търговия на дребно с лекарства и други фармацевтични стоки, търговия на дребно с медицински и ортопедични стоки; Търговия на дребно на открити щандове и пазари; Търговия на дребно извън търговски обекти

 Друг пътнически сухопътен транспорт

 Пътнически въздушен транспорт

 Хотелиерство

 Дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване

 Дейност на питейни заведения

 Прожектиране на филми

 Туристическа агентска и операторска дейност;

 Други дейности, свързани с пътувания и резервации

 Организиране на конгреси и търговски изложения

 Предучилищно образование (частен сектор)

 Артистична и творческа дейност

 Други дейности в областта на културата

Спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих

l Поддържане на добро физическо състояние.

Този списък обаче е само за браншове, при които се е наложило затваряне заради заповедите на здравния министър. Право на помощ имат и всички останали фирми с над 20% спад на приходите от продажби.

Какви документи ще бъдат нужни?

Работодателят трябва да си изтегли заявление за изплащане на компенсации от Агенцията по заетостта. И към него да приложи заповед за преустановяване на работа или непълно работно време. Ще трябва да представи и документи, които удостоверяват спад на приходите от продажбите. Освен това ще трябва да направи и списък на работниците, за които иска компенсация с трите имена и ЕГН. Както и декларация с IBAN.

Колко време ще се разглеждат документите?

Комисия от дирекция „Бюро по труда” ще ги проверява до 7 работни дни от подаване на заявлението. След като вземат решение, те трябва да информират работодателя до два дни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега