Забавянията на границите на ЕС оказват нарастващ натиск върху търговията с месо

https://www.24chasa.bg/novini/article/8374471 www.24chasa.bg
Според информацията в The Guardian , веригите за доставка на месо и живи животни биха могли да бъдат изправени пред значително залавяне , тъй като компаниите призовават за спиране на всички живи животински пратки извън Европа и ограничения за възможно най-кратките пътувания в Европа за борба с болестите по животните.

ЕС обмисля евентуално спиране на кланици, тъй като пандемията COVID-19 се влошава. А защитниците на животните призовават за ограничаване на износа на животни.

Веригите за доставка на месо и живи животни биха могли да бъдат изправени пред значително забавяне, пише "Гардиън". Компаниите призовават за спиране на всички живи животински пратки извън Европа и ограничения за възможно най-кратките пътувания на континента, за да се предотвратят болести по животните.

Факт е, че се образуват опашки с дължина до 60 км на границата между Полша и Германия, след като Полша обяви, че затваря границите си. Въпреки че затварянето е насочено единствено към пътуването на хора, преминаването на товарните превози е забавено, като според съобщенията на някои камиони са нужни 18 часа, за да преминат през граничния контрол. Има и допълнителни опашки, образувани на българо-турската граница.

Сабине Фишър от немската група за защита на животните Animal Angels казва: „Един шофьор ни каза, че са му били необходими три часа, за да измине 300 метра. Има камиони с овце, бикове, крави. Никога не съм виждал опашка като тази. "

Съгласно съществуващите регламенти на ЕС никое животно не трябва да пътува повече от осем часа, без да има почивка. Ето защо Animal Angels е изпраща писмо до Европейската комисия, с което призовава за незабавно спиране на превоза на животни в страни извън ЕС и на всички пътувания над осем часа в рамките на ЕС. Те също така твърдят, че по-дългите пътувания са свързани с разпространяване на болести.

В писмото, подписано от редица организации, включително Compassion in World Farming , Eurogroup for Animals and Animals International , се казва: Възможността за транспортиране на животни на дълги разстояния води до разпространение на болести, някои от които зоонотични, е дълбоко тревожна. EFSA (Европейският орган за безопасност на храните) заяви, че стресовете, свързани с транспортирането, могат да причинят латентни инфекции да преминат към клинично заболяване. 

„Земеделските животни са или източник, или вестител на зоонозни болести“, казва Габриел Паун от Animals International .„Спирането на износа на живо и търговията с месо ще осигури както продоволствена сигурност, така и обществено здраве. С настоящите мерки Комисията на ЕС нарушава собствените си транспортни разпоредби, като умишлено излага животните на ненужни страдания. На всичкото отгоре те излагат на риск всички оператори на животни, шофьори на камиони и други. “

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата