Васил Велев: Не искаме повече пари, а с тези да се подкрепят най-много фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/8375189 www.24chasa.bg
Васил Велев

Налага се спешен ремонт на закона, казва председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Всички работодатели са на позицията, че мярката 60 на 40 е неработеща. От нея ще се възползват тези, които нямат нужда. Ние не искаме повече пари, а казваме как с тях да се подкрепят повече фирми да запазят работниците си. Това заяви по Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според изчисленията им, при 60 на 40% плащане на заплати от държавата и работодателя, това означава бизнесът да поеме 77%, а 23 на сто - държавата, тъй като осигуровките се дължат от работодателите и работниците. Велев обясни, че ако държавата даде 23 лв., то неработещи предприятия, които са спрели, но имат разходи, да платят 77 лв. на 100 лв. Спрелите няма откъде да ги вземат. 

 "За малкия и средния бизнес, където работят повече от 3/4 от българските граждани, наети на работа - бюджетите се връзват месец за месец. Там няма такива резерви, които да позволят, особено пък за два или три месеца, да бъде приложена такава мярка", каза още Велев.

Становището не само на АИКБ и на КРИБ, а на всички работодателски организации и на синдикатите било да се промени спешно законът за извънредните мерки. Освен това имало и втора причина за промяната, това била разпоредба в чл. 6, която предвиждала да не се дължат последствия при неплащане в ситуацията на извънредно положение. Тоест - магазин да не плаща на доставчик и да няма последствие. Това ще блокира икономиката, казва Велев и допуска, че е допусната грешка.

Той поясни, че са работили много добре по постановлението на Министерския съвет, приети са повечето от предложенията им, но  трябват да се промени законът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи