Горанов: Готвим актуализация на бюджета, вземаме милиард заем

https://www.24chasa.bg/novini/article/8375425 www.24chasa.bg

Министърът обеща да предложи да се замразят чиновническите заплати и да не се раздават бонуси

Готвим актуализация на бюджета, когато бъдем готови, ще го обявим. Допълнителния ресурс заради кризата ще е над 1 милиард лева, който ще бъде запълнен с нов заем. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по Нова телевизия.

Той защити оспорваната от синдикатите схема за подпомагане 60/40, като каза, че вратата е широко отворена за почти всички, които искат да съхранят бизнеса си и да го развиват след кризата. Според Горанов, който не иска да прояви солидарност, няма смисъл да коментира схемата, а да остави хората си на грижата на социалната система. Министърът обеща да предложи да се замразят чиновническите заплати и да не се раздават бонуси. 

Държавата трябва да се погрижи за близо 3 млн. души- пенсионери, деца, социално слаби, въпреки, че бюджетът не създава, а само преразпределя доход.

НАП ще прояви максимална гъвкавост към хора със задължения към хазната, като всеки случай ще се преценява поотделно, каза Горанов. Той обаче предупреди, че от това облекчение трудно ще се възползват хора, които са трупали неплатени сметки от години.

Банкерите ще кажат какво ще направят банките за хората със заеми, аз знам само, че ще предложат отсрочване на плащанията, каза още финансовият министър.