Младежи все пак се стягат за бригади в САЩ от края на май въпреки заразата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8375537 www.24chasa.bg
Девойка се движи в София, но е взела предпазни мерки. СНИМКА: Йордан Симеонов

“Хиляди студенти не пътуват”, отсече ген. Мутафчийски, посредниците обаче се втурнаха да го опровергават

“Хиляди студенти не се готвят да пътуват никъде”,отсече ген. Венцислав Мутафчийски за желаещите да заминат на бригада в САЩ. От агенциите, които намират лятна работа за младежите, обаче са на обратното мнение.

Бригади тази година ще има и не се допуска друг сценарий, коментира за “24 часа” управителят на една от най-големите у нас - “Ориндж”, Иво Борисов. Часове след изявлението на генерала всички агенции за летни бригади съобщиха на интернет страниците си, че програмата Work And Travel (“Работи и пътувай”) не се отменя.

С решение на Държавния департамент на САЩ обаче тя се отлага за след 13 май. Така българските студенти не могат да заминат преди средата на май. Тази мярка ще засегне много малък брой пътуващи, тъй като повечето заминават в края на месеца или началото на юни, обясняват агенциите за работа отвъд океана.

Средно всяка година на бригада в Америка ходят около 5000 студенти. Виктор Петков вече е бил 2 пъти и тази година пак се стяга. От началото на юни трябва да е пиколо в луксозен хотел в щата Мейн. Минал е интервюто за работа, купил си е самолетни билети и всички документи са готови с изключение на визата. Общо всичко му е струвало 4200 лв., но е спокоен, защото има застраховка. Тя му излязла 200 долара и задължава агенцията да му върне всички пари.

Не всички студенти обаче се застраховат, а дори и тези със застраховки ще бъдат ощетени. В най-лошия случай Виктор ще загуби 290 лв. - таксата за визовото интервю в US посолството. “Трябваше да мина на интервю за виза на 20 март, но сега отложиха всички интервюта до неопределен срок. Може да започнат другата седмица, може и след 3 месеца”, казва студентът. Той следи изявленията на Доналд Тръмп и Държавния департамент на САЩ.

Дал си е срок до 20 април да помисли дали да се откаже от бригадата. Дотогава ще може да си върне парите от самолетните билети - 1500 лв. “И други мои познати ще изчакат, докато могат да си върнат парите от билетите”, казва Виктор. За да не загубят клиентите си, някои агенции вече предлагат на студентите да отложат пътуванията си за 2021 г., без да доплащат.

Желаещи да прекратят програмата заради коронавируса няма, обяснява Борисов от “Ориндж”. “Изключително малко са отказващите се и основно причините са свързани с университет и работа”, казва той и препоръчва всички студенти да следят актуалната информация на сайта на Държавния департамент. “Към момента изключваме възможността да няма програма тази година. Няма основателна причина. Единственият възможен сценарий е забавяне”, твърди той.

От американска страна не се знае все още кога може да бъдат отворени посолствата за визовите интервюта. Те няма да се правят онлайн, категорични са от Държавния департамент на САЩ. И такси няма да се връщат, се казва на сайта му.

Виктор пък смята, че бъдещата му месторабота зад океана е по-безопасна, отколкото да остане в България. “Всеки трябва да прецени за щата, в който отива. За момента в Мейн, който е с по-голяма площ от България, са 250 случаите на коронавирус. В Ню Йорк и Калифорния обаче е наистина страшно”, отчита той. Знае, че американският бизнес много разчита на студенстската работна ръка от Европа, защото повечето американци са в отпуск през лятото, а малките куротни градчета, където основно работят българските младежи, се пълнят с туристи. “Смятам, че икономическият натиск в САЩ ще наделее и затова няма да бъде отменена програмата”, казва студентът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка