Англия трябва да остане под блокада до юни, 1,6 млн. могат да се заразят

https://www.24chasa.bg/novini/article/8375563 www.24chasa.bg
Борис Джонсън ръководи дистанционно екипа си, след като бе потвърдено, че е заразен с КОВИД-19. СНИМКА: РОЙТЕРС

Премиерът Борис Джонсън праща 30 млн. писма с призив да се стои у дома

Британският премиер Борис Джонсън изпрати писмо до всеки дом във Великобритания с призив обитателите му да останат вътре, за да се спре разпространението на коронавируса и да може здравната система да спаси повече човешки животи.

Това стана на фона на непрекъснато увеличаване на смъртните случаи и нови научни прогнози, че реалният брой на заразените в страната може да стигне 1,6 млн. през следващите месеци.

Главният съветник по епидемиология на британското правителство Ний Фъргюсън предупреди, че Обединеното кралство трябва да остане напълно блокирана до края на юни, ако иска да избегне най-лошите последици от епидемията. Очаква се пикът да е в средата на април с приблизително 5700 смъртни случая.

Джонсън, който също е заразен и работи в самоизолация от петък, е привлякъл отново австралийския пиар екип, помогнал му да спечели решаващите парламентарни избори през декември. Те трябва да измислят стратегия, която да задържи англичаните затворени възможно най-дълго време, без да се въвежда извънредно положение, което може да съсипе напълно икономиката на страната.

Досегашните телевизионни обръщения и изпращане на есемеси не дават резултат. Жителите на Острова продължават да си ходят по разходки. Наложи се полицията да хвърли черен оцветител във водата на Синята лагуна в Дарбишър, едно от най-популярните места за туризъм и селфита, за да не привлича посетители.

Затова сега правителството ще похарчени 5,8 млн. паунда за изпращане на 30 млн. писма до всяко едно семейство с подробно обяснение за рисковете. В посланието си до британците Джонсън казва, че нещата с коронавируса ще се влошат, преди да се подобрят, и ако е необходимо, ще бъдат наложени и по-строги мерки.