Димитър Радев: Банковите кредити ще могат да бъдат отсрочвани

https://www.24chasa.bg/novini/article/8375625 www.24chasa.bg
Димитър Радев

Вложителите трябва да знаят- парите им на на сигурно място

Европейският банков орган ще одобри насоки и критерии, по които да се прилагат мерки за банковите кредити, като основата им стои въвеждане на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити - отсрочване на плащането на банкови кредити, заяви по Нова телевизия управителят на БНБ Димитър Радев

По думите му банковата ни система е стабилна . "Вложителите трябва да знаят, че техните пари са на сигурно място, а кредитополучателите- че могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви", добави Радев.

Той добави, че банковият сектор е готов, особено ако  говорим за хоризонт от 3 до 6 месеца да обяви облекчения за кредитополучателите.

Радев добави, че през последните години банките ни са преминали през  мащабни проверки, които са включвали оценка на качеството на техните активи.

Според Радев хората, които имат ипотечни кредити, трябва да говорят с банките.

"Това е целта на регулаторните мерки, които прилага БНБ – да се дадат допълнителни възможности за гъвкавост на търговските банки при подхода им към клиентите, за да не изпадат те в по-тежко положение по отношение на капиталова адекватност или кредитен риск, обобщи Димитър Радев.