Италия раздава ваучери за храна и бонуси по 600 евро за хората без доходи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8375690 www.24chasa.bg
Пациенти с тежки усложнения бяха транспортирани със самолет на германските ВВС от италианския град Бергамо в Кьолн. СНИМКА: РОЙТЕРС

Италия дава спешно 4,3 млрд. евро на общините и други 400 млн. евро под формата на бонуси за покупки от първа необходимост на семействата. Това съобщи премиерът Джузепе Конте, след като подписа правителствен указ, позволяващ предсрочното използване на средствата от т. нар. фонд за национална солидарност.

400-те млн евро ще бъдат раздадени чрез общините на социално слаби хора, които се нуждаят от пари за хранителни продукти.

От 1 април ще бъде възможно да се пoдават до италианския НОИ молби за обезщетения от 600 евро, които може да получат самонаетите работници, хората на свободна практика, сезонните работници в туризма, земеделието, шоубизнеса, тъй като не могат да работят през сегашния период. Премиерът обяви, че училищата и университетите няма да бъдат отворени на 3 април.

„Все още сме в кулминацията на епидемията и не можем да се отпуснем, въпреки че епидемиолозите твърдят, че се забелязват първите ефекти на задържането й”, каза пред в. ”Кориере дела сера” министърът на здравеопазването Роберто Сперанца.

Според него на призива на Гражданска защита за набиране на 500 медицински сестри за най-пострадалите от епидемията райони са откликнали над 9400 души.

В помощ на Италия се отзова дори Албания, която изпрати 30 лекари и медицински сестри. „Ние не сме богати, но не сме и лишени от памет – не можем да си позволим да не покажем на Италия, че албанците и Албания не изоставят приятел в нужда”, каза албанският премиер Еди Рама.

Междувременно външният министър Луиджи ди Майо обяви, че Италия е поръчала 150 млн. маски от Китай и че първата партида вече е пристигнала.

На 28 март в Италия броят на жертвите на коронавирус надмина 10 000. Броят излекувани само на тази дата беше 1434, което е най-високият за седмицата. 889 бяха починалите, а 3651 новите заразени.

Италианското правителство все още обсъжда за колко време да бъде удължен срокът на строгите мерки за затваряне на страната, който сега е валиден до 3 април. Хипотезата е той да се удължи до 18 април. Въпреки че здравето на хората е водещият фактор във вземането на решението, от друга страна стои и проблемът с удържането на социалното недоволство, което може да избухне най-вече в бедния Юг.

Италианската Конфедерация на земеделските производители обяви, че те са загубили досега поне 18 млрд евро заради нереализирани печалби. „Най-конкретният риск от това е свързан с лихварството, защото бизнесмените ще имат нужда от пари. Проблемът на елита на калабрийската мафия ндрангета е да оправдае богатството си, а не да забогатее, така че тя ще заема пари и с ниска лихва, за да накара търговците да се обърнат към нея за помощ. Тази опасност заплашва и много ресторанти и хотели, които могат да минат в ръцете на мафията”, каза пред медиите прокурорът на Антимафия в Катандзаро Никола Гратери.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи