Активните софиянки най-тревожни. Готвят, чистят, учат с детето, работят, следят всичко за заразата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8375809 www.24chasa.bg
АНТОАНЕТА ХРИСТОВА

Учени от БАН измериха стреса у народа от извънредното положение

Крайно тревожни в ситуацията на кризата заради коронавируса са жени предимно от София, които са в активна възраст и работят в режим хоум офис. Това показва изследване на департамент “Психология” в Института за изследване на населението и човека на Българската академия на науките за реакциите на стрес и начините за справяне с него в условията на епидемията.

Профилът на тревожната жена е: готви, чисти, помага на детето да си подготвя онлайн уроците, работи на лаптоп или на компютъра и получава цялата богата информация за случващото се и общува със съпруга си.

Проучването стартира на 22 март, данни са събрани сред 1365 мъже и жени от всички възрасти през периода 22 - 28 март.

На въпроса “Как преценявате риска да се заразите от 1 до 10?” средната стойност е 6,61. Средната стойност на въпроса “Колко сте тревожен?” пък е 5,39.

“Това показва, че хората все още

не са

изпаднали

в паника и

оценката е

адекватна

и здраво стъпила на земята. Засега има малка промяна в стереотипа ни на живеене и сме мобилизирали целия си капацитет за справяне с кризата, поради което реакциите на психиката не показват високи нива на тревожност”, обясни за “24 часа” ръководителката на департамента проф. Антоанета Христова.

Според повечето анкетирани по-голямата заплаха е икономическата ситуация и какво ще последва.

По-големи оптимисти са тези, които са на работа и не са си променили стереотипа. Хората с творчески професии по-лесно допускат да живеят в среда, в която има много неизвестност.

Данните са показателни за това какво е преживяването на непознато кризисно събитие с неизвестна продължителност и последици, каквото са появата и разпространението на COVID-19, обясняват експертите. Ситуацията, както и предприетите мерки оказват влияние върху психичното благополучие на всеки човек.

Според психоложката времето на подобна мобилизация продължава определен период, след което може да се очаква

рязко

покачване

на стреса

и тревожността. Настоящите нагласи може да продължат още 1-2 седмици. След това хората ще очакват положителни новини - добри математически модели, евентуално създаване на ваксина, либерализиране на режима и т.н.

Наивен оптимизъм е най-широко разпространената стратегия за справяне със стреса, показва още изследването. Това означава, че

и дребна

положителна

новина да

чуем, се

хващаме за нея

и искаме да я проектираме в бъдещето. В момента хората масово търсят добрата новина, обясни проф. Христова. Втората стратегия е поведенческа - да си активен, да работиш страшно много и да нямаш време за мислене. Третата стратегия е в опита да се избягват тревожните мисли.

Срещат се също стратегии на суеверно и езотерично мислене. Колкото е по-голям стресът, толкова повече се увеличава суеверното мислене - че

Господ ни

наказва

или Господ ще ни спаси. Колкото по-голям е оптимизмът, се записват позитивните стратегии за справяне.

Данните са валидни за начален период на преживяване на кризата, което предпоставя необходимостта изследването да бъде повторено след време, казаха от института.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него