Да няма бандити сред доброволците следи МВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/8375836 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов възложи на директора на ГДПБЗН Николай Николов (в средата) да координира участието на доброволците, а как да стане това, обсъдиха вчера министри и шефът на сдружението на общините Даниел Панов.

Желаещите да помагат във войната срещу коронавируса ще носят храна и лекарства на бедни, ще помагат на болници и на служителите по КПП-тата

Как доброволците най-ефективно да помагат на Националния оперативен щаб във войната с коронавируса, обсъдиха в неделя вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

До дни ще бъде разработена информационна платформа, която ще поддържа база данни за регистрираните доброволци. Там първо ще бъдат въведени тези към Българския червен кръст (БЧК) и Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН). НСОРБ пък продължава да събира данните на записаните по общини, които желаят да се включат като доброволци. Всички те ще бъдат проверявани автоматично от МВР, за да няма опити за злоупотреби от криминално проявени, съобщават от сдружението.

Доброволците ще бъдат насочвани за съдействие на институциите и общинските администрации. Те ще помагат на болници, на социалните служби, регионалните здравни инспекции и служителите на КПП-тата на входовете на областните градове.

Сдружението на общините поддържа данни за телефоните за заявка на храни и лекарства от възрастни, самотно живеещи и трудноподвижни хора. Иначе 3260 са доброволците към пожарната, които са преминали теоретично и практическо обучение за действия при пожари и спасителни дейности.

Идеята е сега те да помагат за дезинфекция, разнасянето на храни и лекарства на самотни възрастни хора и такива под карантина, както и да носят вода и храна на полицаите по КПП-тата.

Социалният министър Деница Сачева, здравният Кирил Ананиев, директорът на Националната пожарна главен комисар Николай Николов, представители на БЧК и на “Информационно обслужване” също са били на срещата вчера, а премиерът Бойко Борисов е бил запознат с направената организация.

Здравният министър пък издаде в събота заповед за обмена на информация за карантинираните лица между РЗИ и кметовете на общини.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него

Буят ще е дистанцията с давещия се КОЙ Е ТОЙ Стоян Андонов е роден на 19 ноември 1959 г. От 1994-а е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Той е индивидуален световен шампион по водно спасяване и дългогодишен ръководен деятел на българското водно спасяване с неоспорим и забележителен принос за неговото административно

Топ моделът Ирина Шейк не страда особено след раздялата с актьора и продуцент Брадли Купър. Рускинята, която навремето топлеше леглото и на футболната суперзвезда Кристиано Роналдо, участва в нова рекламна кампания на бельо. Тя сложи прозрачен сутиен за кеф на милионите си фенове по света. Кадрите бяха част от фотосесията за италианската марка