Последно: На кои бизнеси държавата ще плаща 60/40

https://www.24chasa.bg/novini/article/8379080 www.24chasa.bg
Бойко Борисов на днешния брифинг.

Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса, ще може да кандидатства за държавна помощ по схемата 60/40 за 3 месеца. Това реши правителството на извънредно заседание днес.

Довечера ще има още едно извънредно заседание на кабинета, на което ще бъде гласувана актуализация на бюджета, за да се осигурят парите. Изчисленията показват, че за прилагането на схемата 60/40 ще са необходими около 1- 1,5 млрд. лв., обясни премиерът Бойко Борисов.

"Обхватът на схемата 60/40 е разширена. На първо място постановлението включва списък със сектори, които са непосредствено засегнати от заповедта на здравния министър. Това са търговия на дребно в моловете, хотелиерство, ресторантьорство, туристическа дейност, предучилищно образование в частния сектор,  артистична и творческа дейност, пътнически транспорт, спортни дейност" , разясни схемата соцалната министърка Деница Сачева. Тези ще могат още утре да подават документи електронно в Агенцията по заетостта. За да получат одобрение е трябва да минат 7 работни дни. Ако получат "да" НОИ ще преведе по сметките им сумата до 5 дни. НОИ ще направи и публичен регистър с фирмите, които ще получат помощ.

Държавата все още не е пресметнала колко служители финално биха имали право на тази помощ. Разчети пък имало само за секторите, които са в приложението. Там сметките показват, че право на помощ ще имат 289 000 души, за тях ще са необходими 135 млн. лв. на месец. 

Схемата е отворена и за фирмите с отчетен спад от 20% в приходите. Сравнението ще се прави с март миналата година. Предвиден е и отделен ред за компаниите, създадени след март 2019 г., за да могат да докажат своите обороти.

Деница Сачева.
Деница Сачева.

Селското  и рибно стопанство няма да могат да кандидатстват по тази схема, а за тях ще се търси друг вариант. Същото се отнася и за здравеопазване.

Без помощ по 60/40 ще са и финансови и застрахователни дейности, хуманно здравеопазване, държавно управление, както и сектор образование ( помощ ще има само за частните детски градини), както и дейностите на домакинствата като работодатели.

Схемата предвижда държавата да плаща 60% от заплата, като останалите 40 ще се покриват от работодателите. Те обаче ще трябва и да покриват всички осигуровки. Това е причината те от няколко дни да алармират, че схемата няма да работи. "Има спорове, защото работодатели настояват схемата да е върху цялата цена на труда, но считаме това за неудачно", категорична бе Сачева. И даде пример, че абсолютно същата схема се прилага в Германия, но тям парите се превеждат на работника. 

Обмисля се самоосигураващите също да имат право да теглят безлихвен кредит до 1500 лв.

Финансовият министър Владислав Горанов разясни, че няма да има ограничения за броя на служителите, за които може да се кандидатства по помощта. И ще може всеки месец да се актуализира списъкът. "Що се отнася до държавните служители, когато коментираме мярка за поддържане на заетост, едва ли отговорът ще бъде започваме да съкращаваме държавни служители. В момента тече усилена работа за първоначалните мерки по актуализацията на държавния бюджет. На този етап единственото, върху което разсъждаваме, е за евентуално ограничаване на допълнителното материално стимулиране. В същото време има служители, които са на първа линия и при тях не само не може да мислим за премахване на ДМС, а точно обратното", каза още Горанов. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него