Израел с мерки срещу ортодоксални евреи, които не спазват ограниченията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8379734 www.24chasa.bg
Израел с мерки срещу ортодоксални евреи, които не спазват ограниченията СНИМКА: Ройтерс

Властите в Израел са обезпокоени, че членове на ултраортодоксалните общности в страната продължават да нарушават правителствените мерки срещу разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Полицаи патрулираха днес в квартал Моа Шеарим" в Ерусалим, обитаван от ортодоксални юдеи, и връчваха фишове за глоби на нарушителите на забраната за събирания на повече от 10 души на едно място, каза пред агенцията говорителят на полицията Мики Розенфелд.

По думите му най-малко осмина нарушители са били задържани при операцията с личното участие на регионалния полицейски началник Ницав Дорон Ядид, предаде БТА.

Органите на реда са затворили синагогите, които не спазват разпоредбите на здравното министерство. Из кварталите с ултраортодоксални юдеи са разпространени постери, които прикванват обитателите им да спазват препоръките. Някои радикални равини не се подчиняват, но повечето призоваха хората да не идват в синагогите, а да се молят на балконите на своите жилища. Тези равини се позовават на религиозната заповед, че "свещеността на живота" има приоритет над останалите заповеди.

Сред 9-милионното население на Израел над един милион са ортодоксални евреи. Повечето от тях не ползват интернет и не гледат телевизия по идеологически причини, поради което им е трудно да бъдат в крак с разпорежданията. Все пак някои йешива (духовни училища) са отворени, а в много синагоги все още се извършват богослужения.

По данни на здравното министерство в Израел има 4347 заразени с коронавируса, 80 от тях са в тежко състояние, а починалите са 16. Израелските телевизии "Канал 12" и "Канал 13" съобщиха, че повече от половината от хоспитализираните 543 са ортодоксални юдеи, съобщи ДПА.