Европейските министри на културата се срещат на 8 април за доходите на артистите

https://www.24chasa.bg/novini/article/8380355 www.24chasa.bg
Министърът на културата Боил Банов СНИМКА: Архив

Министрите на културата в Европа ще се срещнат на 8 април, за да обсъдят как да помогнат на културната дейност и творческите сектори в страните от ЕС.

Те ще разговарят най-вероятно чрез конферентна връзка, както се състоят всички заседания в Европа и у нас напоследък, съобщиха от Министерството на културата.

Комисията по култура и образование към Европейския парламент вече предупреди, че културните и творческите сектори са пострадали силно от строгите мерки за обществено здраве. Затова нейната председателка Сабине Ферхайен призова те да получат помощ и от европейските фондове, и на национално ниво.

Още в петък, 27 март, тя изиска държавите в ЕС да гарантират, че финансовата подкрепа на национално ниво ще достигне до артистите.

Ферхайен допълни също: „В рамките на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса държавите членки ще могат да използват средства от структурните фондове за подпомагане на малки предприятия и схеми за заетост. Предприятията и хората от културния и творческия сектор, чийто поминък е под екзистенциална заплаха, задължително трябва да получат достъп до тази финансова подкрепа. Моето послание до държавите членки е ясно - тези пари трябва незабавно да стигнат до културния сектор."