Студенти на Острова искат намаляване на таксите - не учат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8381711 www.24chasa.bg
Линейка докарва болен от коронавирус в болница в Лондон. СНИМКА: РОЙТЕРС

Англия може да откаже българи от септември

Британското правителство обмисля да въведе лимит за прием във висшите учебни заведения заради коронавируса, съобщил правителствен източник пред “Гардиън”.

Вече се наблюдава отлив на кандидати, които са от силно засегнати от вируса държави като Китай например. Приети студенти са поискали да отменят или отложат записването си. Чуждите студенти извън ЕС плащат до 3 пъти по-високи такси и липсата им ще отвори дупка от милиони.

Опасенията на британските власти са, че университетите ще се конкурират за кандидати и по-престижните ще ги привлекат, принуждавайки останалите да затворят.

Затова част от университетие настояват да се върне таванът за прием, който бе 2015 г. - лимит колко британци и граждани на ЕС може да обучава и колко от други държави. Така кандидати, които получават предложения, ще се ограничат в избора или въобще няма да могат да следват в университета, който им е предложил място.

Не е изключено в тази ситуация да се окажат и много българи, тъй като те се съревновават заедно с местните младежи и все още плащат по-ниски такси като тях.

Междувременно студенти започнаха онлайн подписка да им опростят част от сумата, която плащат, след като ще учат онлайн. Годишно тя е до 9250 паунда, но подписалите се над 250 хил. студенти смятат, че трябва да бъде намалена, тъй като до края на учебната година не се очертава да използват университетска база и литература за обучението си. Още повече че им се налага да правят допълнително разходи, за да си набавят книги и учебници.

Броят на заразените и починалите във Великобритания продължава да расте, като се появяват все повече доказателства, че не всички заболели получават необходимата медицинска помощ. 26-годишна учителка с диабет чакала 9 часа за линейка, а 19-годишно момче и млад баща на 10-дневно бебе умряха, без да бъдат хоспитализирани. 55-годишен доктор пък издъхна в Дерби, докато полицията трябваше да разгонва шумен купон на 25 негови съграждани, които не спазват препоръките за социално изолиране.

Английските медици бяха призовани да не ходят с работното си облекло извън болниците, след като медицинска сестра бе наплюта от хулиган, а други се оплакаха, че били обвинявани, че пренасят заразата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Международен дебют като писател тихомълком е направил Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Напук на трите си присъди и издирването от Интерпол, кокаиновият крал успява да преведе на английски и да издаде автобиографията си "Съзирам душата на България". Произведението вече се предлага в специализирани сайтове за книги из цял

Десетки обяви за намерени стотици регистрационни номера на коли се появиха в социалните мрежи. Това стана след страхотния порой, който се изсипа над София в понеделник вечерта. Улиците на много столични квартали се превърнаха в пълноводни реки, по които се носеха дори тежки коли. Много от автомобилите са останали без табели

Нова ефективна присъда от пет години затвор получи скандалната 68-годишна брокерка Анелия Танчева от Свищов. Наказанието й бе наложено от Районния съд във Велико Търново. Анелия Танчева в момента е в Сливенския затвор, където изтърпява друга присъда от три години за измами със земи за над 300 000 лева