Иде световна криза за презервативи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8381729 www.24chasa.bg
Служител тества кондоми във фабрика на Карекс в Малайзия. СНИМКА: РОЙТЕРС

Безопасният секс може да стане невъзможен, след като най-големият производител на презервативи в света спря работа заради епидемията от коронавирус. Малайзийската фирма Каrex Bhd затвори и трите си фабрики.

Тя произвежда един от всеки пет кондома в света, но през последните 10 дни не е пуснала на пазара нито един. Вече има липса на 100 млн. презерватива. “Ще видим глобален недостиг на кондоми и това е доста страшно. Липсата на доставки ще продължи много дълго”, каза шефът на компанията пред Ройтерс.

Той съобщи, че са подали молба до правителството да им позволи да възстановят производството си при специални условия. Такава възможност е дадена на други компании, осигуряващи стоки от първа необходимост. Условието е да работят с наполовина по-малко хора, които да се трудят на разстояние от поне два метра.

Другите големи производители на презервативи са в Китай, Индия и Тайланд, където също има затворени фабрики заради коронавируса.

Новината за недостиг на кондоми идва на фона на съвети от няколко здравни агенции по света да се прави безопасен секс по време на епидемията. Макар и КОВИД-19 да не се предава по-полов път, има голям риск човек да се зарази по време на любовната игра.