Блокадите по границите вдигнаха с 20% цени на плодове и зеленчуци

https://www.24chasa.bg/novini/article/8381743 www.24chasa.bg
При доматите и краставиците се очаква поевтиняване, тъй като на пазара ще излязат големи количества българско производство.

Увеличение има и при свинското, на едро стигна 9,90 лв. заради свит внос от Испания и Германия

През изминалата седмица плодове и зеленчуци поскъпнаха с над 20%. Недостигът е основната причина за увеличение на цените, тъй като доставките, основно тези от Турция, са затруднени заради блокадите по границите.

При зеленчуците най-осезаеми промени има при лимоните - цената на едро се е вдигнала с близо 1 лев - от 2,44 на 3,38 лв./кг. Това се дължи на повишеното им търсене като предпазна мярка срещу болести, включително и срещу коронавируса.

Цената на оранжерийните домати за последните десет дни се е увеличила с 60 ст. до 2,83 лв./кг на едро, но миналия петък е паднала до 2,68 лв. Прогнозите са цените на зеленчуците да падат през идните дни, тъй като се очаква по тържищата да излязат големи количества българско производство.

Осезаемо поскъпване има и при картофите - за седмица цената им се качва от 0,88 на 1,22 лв./кг на едро, а морковите са поскъпнали до 1,05 лв.

При цитрусовите плодове увеличение има при мандарините, цената на които е скочила с 32 ст. до 2,31 лв., а портокалите са поскъпнали до 1,55 лв./кг.

Вдига се и цената на свинското месо, която по данни на Държавната комисия за стокови борси е достигнала 9,90 лв. за килограм, след като в началото на миналата седмица беше 9,18 лв. Причината са намалелите количества на внесено месо, основно от Германия и Испания. Увеличила се е и цената на скумрията от 3,95 на 4,58 лв.

На Софийската стокова борса цената на хранителните стоки върви надолу, заяви изпълнителният директор Васил Симов пред БНТ. По думите му цените на пшеницата, царевицата, слънчогледа и брашното поевтиняват и прогнозира, че при едно намаляване на покупателната активност търговците ще намалят цените, за да продадат оставащите продукти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи