“Виваком” и “Юнайтед груп” дават 900 000 лв. – 1/5 от търсените пари за болниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/8381805 www.24chasa.bg
Атанас Добрев, изпълнителен директор на “Виваком”

Собственикът на телекома дава общо $ 3 млн. в държавите, в които оперира

900 000 лева даряват “Виваком” и собственикът на телекома “Юнайтед груп” на Министерството на здравеопазването. Средствата са за овладяване на разпространението на COVID- 19 в България, съобщиха двете компании в понеделник. Парите ще бъдат преведени в дарителската сметка на министерството, обявена преди дни.

Целта на кампанията чрез DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777 е да се съберат 5 милиона лева (виж карето горе). Сумата, дарена от “Виваком” и “Юнайтед груп”, покрива близо 1/5 от търсените средства, с които здравното министерство ще подсигури най-належащите нужди на болниците за борба с коронавируса.

“Юнайтед груп” - водещ независим доставчик на телекомуникационни и медийни услуги за Югоизточна Европа, ще направи дарения за справяне с болестта във всички държави, в които оперира. То ще е в общ размер на 3 милиона щатски долара, от който 1,2 милиона в пари и 1,8 милиона в медицинско оборудване.

Групата оперира в Словения, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония. През ноември 2019 г. “Юнайтед груп” бе избрана да придобие “Виваком” за 1,2 милиарда евро. Сделката, която е една от най-големите в региона, е в процес на регулаторно одобрение.

“Заедно можем да помогнем за ограничаване на пандемията, която драстично промени живота на милиони хора, ограничи личните контакти и нанесе удар на световната икономика. Дарението ще подпомогне българската здравна система, лекарите и всички медицински лица, които са на предните позиции в борбата с вируса”, каза Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на “Юнайтед груп”.

“Виваком” и “Юнайтед груп” осъзнават голямата отговорност, която имат пред обществото в момент, в който сме изправени пред пандемия с такъв мащаб. Ето защо взехме решение да подпомогнем Министерството на здравеопазването в усилията му да осигури всичко необходимо на здравните заведения за справяне със ситуацията. Вярвам, че ще бъдем полезни на цялото общество и ще подкрепим медицинския персонал, който показва безапелационен професионализъм в критичната ситуация”, заяви главният изпълнителен директор на българския телеком Атанас Добрев.