Решено! Всяка фирма със спад от 20% на приходите кандидат за помощ по схемата 60/40

https://www.24chasa.bg/novini/article/8381897 www.24chasa.bg
Десетки загубили работата си заради кризата се наредиха на опашка пред НОИ в София, за да подадат документите си за обезщетение. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

От днес подават документи електронно, 5 дни след одобрение получават парите

Всяка фирма, която е отчела спад на приходите с 20% през март спрямо същия месец на 2019 г., ще може да кандидатства от днес за държавна помощ по схемата 60/40, с която да запази работниците си, реши в понеделник правителството.

За подпомагането са предвидени 1 млрд. лв., като държавата ще поеме 60% от осигурителния доход на работника до 3 месеца, но останалите 40% и всички дължими осигуровки ще трябва да се платят от работодателя.

След 2 дни дебати с бизнес и синдикати правителството разшири списъка с фирмите, които могат да кандидатстват по спешната програма. Те са

разделени на

две категории

В първата са компании от определени сектори на икономиката, засегнати от заповедта на здравния министър. Там са търговия на дребно в молове, някои видове пътнически транспорт, хотелиерство, ресторанти и заведения за бързо обслужване, питейни заведения, киносалони, туроператори, организиране на конгреси и търговски изложения, частни детски градини, театри и друга артистична и творческа дейност, култура, спортни и други дейности за развлечения и отдих, фитнеси и пр. Те няма да доказват спад на приходите.

Само в тези сектори засегнати са над 289 хил. души, а необходимите средства за подпомагането им са около 133 млн. лв. на месец, обяви социалната министърка Деница Сачева.

Във втората група влизат фирми от останалите сектори, които страдат заради въведеното извънредно положение. Те обаче ще трябва да докажат 20% спад на приходите през март. Сравнението ще се прави спрямо същия период на миналата година. Тези фирми, които са създадени след март 2019 г., ще кандидатстват по специален ред. Така за тях ще отчитат усреднените приходи от продажби за януари и февруари 2020 г.

7 икономически сектора обаче няма да могат да кандидатстват за тази помощ. Тук влизат “Горско, селско и рибно стопанство” и “Хуманно здравеопазване и социална работа”, където ще има отделни програми. Изключен е и секторът “Образование”, но частните детски градини ще могат да кандидатстват. Без помощ ще е и държавното управление и секторът “Финансови и застрахователни дейности”, защото там няма забрани за работа.

Не се предвижда намаляване на възнагражденията на хората, които получават заплати от държавния бюджет, категорични бяха Деница Сачева и финансовият министър Владислав Горанов.

“Има служители на бюджетна издръжка, които са на първа линия в борбата с коронавируса и за тях не само не трябва да се мисли за премахване на привилегии, а за намиране на стимули за работата им.

Възможно е да се вземат частични мерки за администрации, които нямат водеща роля и които са с ограничени функции в момента на кризата”, каза Горанов.

Още от днес всички фирми ще могат да кандидатстват за помощта по схемата 60/40. Процедурата ще бъде изцяло електронна, а всеки ще може да провери нужните документ на сайта на Агенцията по заетостта. Срокът за одобрение е 7 дни, а след него започват нови 5 дни за изплащане на сумите от НОИ.

Заради бързането

няма да се

искат

много

финансови

документи

по доказване на намалението на приходите, но това не означава, че контрол няма да има, напротив, заяви Сачева. Той ще се прави паралелно от Главна инспекция по труда и от НАП, а проверки за истинността на декларираната информация практически може да има през цялата година.

Ще има и публичен регистър на фирмите, които получават помощта на държавата, за да съхранят работниците си.

Днес трябва да дойде разрешение за схемата от Европейската комисия, защото помощта за плащане на заплатите представлява държавна помощ към бизнеса, разясни премиерът Бойко Борисов.

Бизнесът и синдикатите обаче продължават да имат забележки към документа и след двудневното обсъждане с правителството.

Само компании, които все още не са изпаднали в дълбока криза, ще могат да приложат схемата 60/40, категорични бяха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Реално заради задължение на работодателя да плати осигуровките върху цялата заплата всъщност

бизнесът поема

77% от тежеста,

а държавната

помощ е

едва 23 на сто,

пресметнаха от АИКБ.

Държавната помощ на практика е същата като за настъпването на риска “безработица”, който тя трябва да плати на работниците, ако бъдат съкратени. Само че при съкращения ще дължи тази помощ в размер на 60% от заплатата за безработица до 12 месеца, а не 3 месеца, какъвто е срокът на компенсация при извънредното положение, и държавата няма да получи обратно близо 2/3 от сумата под формата на данък и осигуровки, поясниха още от асоциацията, начело на която е Васил Велев.

Нека да обясним ясно, че икономически мерки няма. Мярката е една-единствена и тя е насочена към заетостта. Затова и позицията на БСК в тристранния диалог беше, че приемаме постановлението на Министерския съвет като

първа стъпка

към пакет от

мерки за

преодоляване на

икономическата

разруха,

коментира пък председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Според него реалните ефекти от сегашната криза ще станат ясни след години, а сега трябва да се съсредоточим върху спешните краткосрочни мерки, които да подкрепят фирмите.

“Кучето е

заровено в лошо

направения

закон за

извънредното

положение

Той трябваше да бъде редактиран през президентското вето. Той дефинира в Кодекса на труда, че има-няма работа, работникът трябва да получава трудовото си възнаграждение. Тук държавата казва милостиво “ето ви нашата контрибуция, която е 40%, или 23%, според различните изчисления”, обясни Радев къде БСК вижда проблемите в интервю за националното радио.

Държавата трябва задължително да подкрепи работниците и икономиката, но тези мерки, които се предлагат, са крайно недостатъчни, заяви икономическият съветник на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова. Тя е категорчина, че списъкът с браншове, които подлежат на специална подкрепа трябва да се премахне.

Никой няма да бъде накаран насила да приложи тази мярка. Ще дадем колкото е нужно, докато действа тази мярка за 3 месеца. Ако в един момент се окаже, че кризата е толкова дълбока, че не можем да я развиваме, ще трябва да се мислят други по-радикални мерки, каза обаче финансовият министър Владислав Горанов. И обясни, че мярката няма как да е пълноценна за фирми, които са имали финансови затруднения и преди кризата.

София дава банкови гаранции на малки и средни фирми

Осигуряване на банкови гаранции в размер до 50% от кредитите за малки и средни предприятия в София чрез Общинския гаранционен фонд. Това е една от мерките за подкрепа на бизнеса в столицата, които кметът Йорданка Фандъкова обсъди с икономическия експертен съвет към общината в понеделник.

“Задачата ни е да използваме по най-ефикасния начин възможностите на общината, за да помогнем на малкия и среден бизнес в София, който е засегнат от кризата, както и да създадем стимули за бързо възстановяване на икономиката на града. В сряда ще финализираме пакета от мерки, които ще предложа на работната група с представители на политическите сили в общинския съвет”, обясни във фейсбук Фандъкова.

Мерките са разделени в две направления – финансова подкрепа и административни облекчения. Сред начините за подкрепа на бизнеса, които се обсъждат от съвета, са удължаване на срока за плащане на такса смет за първото тримесечие от 30 април до 30 юни, удължаване с 1 месец служебния абонамент на фирмите, които поради затварянето на зоната не са го ползвали, както и освобождаване от такса “тротоарно право”. Ще се опрощават и наеми на тези, които ползват общински имоти, но заради кризата не могат да си платят.

Общината ще осигури 60% от приходите на общинските театри и други културни институти през бюджета на София, за да гарантира заплатите на служителите. Ще се преразгледат и проектите по програмите “Култура”, “Европа”, “Спорт и младежки дейности”.

3 нови е-услуги разработи и главният архитект на София Здравко Здравков - заявяване за разрешение за строеж, заявяване за разрешение за поставяне и заявяване и получаване на виза. Съкратени са и сроковете за публикуване на издадени административни актове в регистрите на НАГ – от 3 дни на 1 работен ден.

С ПИК от НАП гражданите да могат да ползват и онлайн административните услуги към общината, пък е друга идея, която Фандъкова обсъжда с агенцията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него